Putin are răspuns la orice

Autor: Florin Casota Postat la 16 martie 2016 141 afişări

Putin are răspuns la orice

- Aveţi încredere în Angela Merkel?

- Da, am încredere în ea, este o persoană foarte deschisă. Şi ea este subiectul unor constrângeri şi limitări. Dar ea chiar încearcă să rezolve criza, şi pe cea din sud-estul Ucrainei. Totuşi, ceea ce Uniunea Europeană face cu aceste sancţiuni nu este nimic decât un teatru al absudului.

- Un teatru al absurdului? în estul Ucrainei nu totul este aşa cum ar trebui să fie înainte ca sancţiunile să fie ridicate.

- Orice lucru care lipseşte din implementarea Acordului de la Minsk este, fără nicio excepţie, responsabilitatea guvernului ucrainean. Nu poţi cere Moscovei ceea ce, de fapt, conducătorii de la Kiev trebuie să facă. Cel mai important aspect al reformei constituţionale, punctul 11 din Acordul de la Minsk. (Putin cere un alt document şi citeşte cu voce tare punctul 11 din acord).

- Reforma constituţională ar trebui să acorde autonomiei estului Ucrainei şi să fie adoptată până la sfârşitul anului 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar 2015 s-a încheiat. Asta nu este vina Rusiei.

- Reforma constituţională nu trebuia să aibă loc în momentul în care separatiştii, susţinuţi de Rusia şi trupele guvernului central din estul Ucrainei, s-au oprit din război?

- Nu. Nu spune asta aici. În primul rând, constituţia trebuie reformată. Abia atunci se poate începe consolidarea încrederii şi a securităţii frontierei. Uitaţi-vă la asta.

(Putin înmânează documentele editorilor de la Bild.) ”Este în engleză, puteţi să le păstraţi„, a spus el. ”Mulţumim„, replică jurnaliştii. Putin răspunde ”cu plăcere„ în germană.

- Credeţi că Angela Merkel nu a citit cum trebuie şi nu a înţeles Acordul de la Minsk? Ea tocmai a susţinut continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

- Cancelarul şi partenerii europeni ar trebui să studieze problema mai atent. Poate au prea multe probleme domestice în momentul de faţă. Cel puţin Germania şi Franţa au criticat recent faptul că guvernul central ucrainean a limitat anumite părţi ale reglementărilor de autonomie la trei ani. Trebuia să fie permanente.

- După atâtea întâlniri, este ceva ce admiraţi la Angela Merkel?

- Să admir? Nu, nu am spus niciodată asta. Încă o apreciez ca fiind o persoană profesională şi foarte deschisă.

- Când cancelarul v-a vizitat la Soci în 2007, v-aţi adus câinele Koni la întâlnire. Ştiaţi că Angela Merkel are o frică faţă de câini, că întâlnirea ar fi neplăcută pentru ea?

- Nu, nu ştiam asta. Voiam să o fac fericită. Când am aflat că nu-i plac câinii, i-am cerut scuze, bineînţeles.

- Domnule preşedinte, comunitatea internaţională a ostracizat Rusia. Nu mai aveţi voie să participaţi la întâlnirile G8. Cât de mult aţi fost afectat de această măsură?

- În trecut, eu am avut impresia că Rusia nu a făcut parte niciodată pe deplin din G8. Miniştrii de externe, de exemplu, se întâlneau în formatul vechi G7, fără Rusia.

- Şi ce părere aveţi despre faptul că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus despre Rusia că este doar o putere regională?

- Ca să fiu sincer, nu am luat în serios acea declaraţie. Desigur, fiecare şef de stat din lume îşi poate exprima părerea. Barack Obama spune, de asemenea, că America este ”naţiunea aleasă“. Nici asta nu iau în serios.

- Rusia nu vrea să fie o superputere mondială?

- Nu, noi nu vrem rolul de superputere pentru noi. Este un lucru mult prea costisitor şi inutil. Suntem în continuare una dintre marile economii ale lumii. Cât despre acel concept de ”putere regională“, le-aş recomanda oamenilor să se uite pe harta lumii. În vest este Europa. În est, Japonia şi SUA cu Alaska sunt vecinii noştri. În nord, împărţim frontiera din Oceanul Arctic cu Canada. Dacă vrei să scazi semnificaţia Rusiei în lume, tu trebuie să-ţi creşti propria ţară. Asta este o greşeală.

- Veţi încerca să readuceţi Rusia la întâlnirile G8?

- În 2014 am invitat statele la o întâlnire G8 în Rusia. Ceilalţi nu au venit. Rusia este tot timpul dispusă să participe la întâlniri din nou, dar încă nu am cumpărat bilete pentru această călătorie.

- Cât de valoroase sunt întâlnirile G8 pentru dumneavoastră? Cât de mult le duceţi lipsa?

- Per total, G8 erau chiar folositoare, deoarece schimbul de opinii este tot timpul binevenit, dar şi oportunitatea de a asculta ce spune Rusia. Încercăm să continuăm această tradiţie la întâlnirile G20 şi cu statele din Asia-Pacific (APEC), dar şi cu naţiunile emergente (BRICS).

- Care este relaţia cu NATO? Consiliul NATO-Rusia încă nu s-a implementat

- Rusia ar vrea să coopereze din nou cu NATO. Sunt multe motive şi oportunităţi pentru asta. Dar ca şi în viaţa reală: iubirea cu forţa nu se poate.

- Nu numai lipsa comunicării vă îngrijorează. Acum sunteţi în confruntare directă cu un membru al NATO. Turcia a doborât un avion rusesc aflat la graniţa dintre Turcia şi Siria. Poate un asemenea incident, chiar şi din greşeală, să dea foc întregii lumi?

- Turcia face parte din NATO, dar nu a fost atacată, aşadar nu trebuie să protejeze Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au de-a face cu faptul că este membră a NATO. Turcia ar fi trebuit să ne ceară iertare pentru doborârea unui avion, care a fost o crimă de război, decât să sune la sediul NATO. E bizar, nu? Dacă Turcia îşi urmăreşte propriul interes în regiune, nici Germania, nici NATO nu trebuie să susţină ţara, corect?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/putin-are-raspuns-la-orice-15108488
15108488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.