Leonhard Euler, elveţianul care a revoluţionat matematica, omagiat de Google

Postat la 15 aprilie 2013 389 afişări

Google îl omagiază luni printr-un Doodle pe Leonhard Euler, matematicianul şi fizicianul elveţian care a fost considerat forţa dominantă a ştiinţei în secolul al XVIII lea.

Google îl omagiază astăzi printr-un Doodle pe Leonhard Euler, matematicianul şi fizicianul elveţian care a fost considerat forţa dominantă a ştiinţei în secolul al XVIII lea.

Google îl sărbătoreşte astăzi pe Leonhard Euler

În acest sens, noul logo - parţial interactiv - include imaginile mai multor formule matematice atribuite lui LeonhardEuler. Google Doodle-ul de astăzi,  logoul, este realizat în alb-negru, cuprinde cuvântul Google scris cu creionul pe o bucată de hârtie, cea de-a doua literă "o" fiind înlocuită cu un element interactiv, care poate fi mişcat de utilizatori.

 Leonhard Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, calcul infinitesimal, trigonometrie, algebră şi teoria numerelor. În numeroasele sale cercetări, Euler a introdus şi a popularizat convenţii de notare. Leonhard Euler a introdus noţiunea de funcţie şi a fost primul care a notat f(x) pentru aplicarea funcţiei f elementului x. De asemenea,  Leonhard Euler a introdus notaţia modernă pentru funcţiile trigonometrice, litera "e" pentru baza logaritmuluinatural (cunoscut în prezent drept "numărul lui Euler"), litera grecească ∑ (sigma) pentru sumă şi litera "i" pentru unitatea imaginară, potrivit Wikipedia.

În 1720, la vârsta de 13 ani, Leonhard Euler s-a înscris la Universitatea din Basel, cu scopul de a se pregăti pentru o carieră teologică şi filosofică. Însă, în timpul studenţiei sale, Leonhard Euler şi-a dat seama că vocaţia sa este matematica, fiind îndrumat de profesorul său Johann Bernoulli. În 1723 a absolvit Facultatea din Basel, obţinând titlul de master în filosofie. În teza de masterat, Leonhard Euler a comparat şi a pus în antiteză ideile filosofice ale lui René Descartes şi Isaac Newton. Mai târziu, în 1726, Euler şi-a încheiat studiile teologice, tot la Universitatea din Basel.

În 1727 i-a fost acordat marele premiu la un concurs al Academiei din Paris dedicat modalităţii optime de aranjare a catargelor pe un vapor. În cariera sa, Leonhard Euler a obţinut de 12 ori premiul Academiei din Paris.

Tot în 1727, la vârsta de 20 de ani, Leonhard Euler şi-a susţinut teza de doctorat, cu titlul "Despre acustică", pe baza căreia a solicitat un post de profesor de fizică la Universitatea din Basel, însă solicitarea i-a fost refuzată.

Leonhard Euler s-a implicat şi în teoria numerelor şi a dezvoltat unele idei ale lui Fermat, dar a şi demonstrat că unele dintre conjecturile sale erau false. Leonhard Euler  a demonstrat identitatea lui Newton, mica teoremă a lui Fermat, teorema celor două pătrate a lui Fermat şi teoria celor patru pătrate a lui Lagrange.

Leonhard Euler a fost omagiat şi de banca centrală a Elveţiei, figura matematicianului apărând pe bancnota de 10 franci emisă în anul 1979.

Leonhard Euler s-a născut la Basel, în Elveţia, tatăl său fiind un prieten al familiei lui Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimoşi matematicieni ai acelei perioade. Leonhard Euler a fost admis la Universitatea din Basel la vârsta de numai 13 ani, unde a studiat filosofia şi a primit şi lecţii de matematică de la Johann Bernoulli. La 19 ani, Leonhard Euler  şi-a luat doctoratul cu o teză referitoare la propagarea sunetului, iar un an mai târziu a fost distins cu Marele Premiul al Academiei Franceze de Ştiinţă, pentru rezolvarea unei probleme referitoare la dispunerea optimă a catargelor unei nave.

În teza de masterat, Leonhard Euler a comparat şi a pus în antiteză ideile filosofice ale lui René Descartes şi Isaac Newton. Mai târziu, în 1726, Euler şi-a încheiat studiile teologice, tot la Universitatea din Basel.

În anul 1727, la doar 20 de ani, Leonhard Euler a fost propus pentru un post de cercetare la proaspăt-înfiinţata universitate din Sankt Petersburg, în cadrul catedrei de medicină. Leonhard Euler a trecut la scurt timp de la catedra de medicină la cea de matematică, fiind numit şeful Comisiei de matematică a Academiei.

Din cauza muncii extenuante, la 28 de ani, Leonhard Euler a suferit o congestie cerebrală şi şi-a pierdut vederea la ochiul drept.

 

Între 1741 şi 1766 Leonhard Euler a locuit la Berlin, la propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, unde a publicat două dintre cărţile sale de analiză matematică. În 1766, Leonhard Euler a revenit în Rusia, unde a rămas până la finalul vieţii, în anul 1783.

Leonhard Euler este cel care a ilustrat pentru prima oară (în 1768) raţionamentele de tip silogistic cu ajutorul curbelor închise. Aceste scheme logice au rămas cunoscute sub numele de diagrame Euler.

În 1773, după o căsătorie care a durat 40 de ani, soţia sa, Katharina, a decedat. După trei ani, Leonhard Euler s-a căsătorit cu sora Katharinei, Salome Abigail. Cu Katharina, Euler a avut 13 copii, dintre care au supravieţuit doar 3. Unul singur a devenit matematician.

Leonhard Euler a decedat pe 18 septembrie 1783, la Sankt Petersburg, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/leonhard-euler-elvetianul-care-a-revolutionat-matematica-omagiat-de-google-10748724
10748724
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.