Ce bacşiş ar trebui să lăsaţi chelnerilor, în funcţie de ţara în care vă aflaţi?
În unele ţări, bacşişul este trecut pe nota de plată, în altele, clienţii sunt liberi să lase cât doresc, la fel cum sunt şi câteva în care bacşişul este considerat jignitor sau este chiar ilegal. Care sunt practicile oferirii bacşişului în diferite ţări?
Taiwan
Aproximativ jumătate dintre restaurantele din Taiwan includ în nota de plată un bacşiş de 10%. Atunci când nu este inclus, ar trebui să lăsaţi 10%.
Thailanda
În restaurante, lăsaţi 10% bacşiş. În alte locuri, sunt suficiente câteva monede.
Turcia
Lăsaţi cel puţin 10%, în cash.
Emiratele Arabe Unite
Lăsaţi un bacşiş de 15-20%. În restaurantele de lux, îi puteţi da şefului de sală 50 de dolari la intrare pentru a fi tratat ca un oaspete de seamă.
Marea Britanie
Cel mai adesea, veţi regăsi bacşişul în nota de plată. Dacă nu, lăsaţi 10-15%.
Ucraina
Dacă sunteţi foarte mulţumiţi de servire, lăsaţi 10% din valoarea notei de plată. Dacă nu, lăsaţi ceva mărunţiş.
SUA
În cele mai multe restaurante, obiceiul este de a lăsa un bacşiş de 15-20%. Dacă veţi lăsa mai puţin de 10%, este posibil să aveţi de-a face cu un chelner nervos. Dacă sunteţi într-un grup de cel puţin opt persoane, taxa de servire de 17 - 20% va fi inclusă în notă. Dacă aţi fost gălăgioşi şi aţi lăsat mizerie în urma dumneavoastră, ar trebui să adăugaţi şi ceva în plus.
Vietnam
Lăsaţi ca bacşiş 10% din valoarea notei de plată.
Yemen
În restaurantele luxoase lăsaţi 10%, iar în celelalte este suficient să rotunjiţi suma de plată.
SURSA: www.matadornetwork.com
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro