Ce bacşiş ar trebui să lăsaţi chelnerilor, în funcţie de ţara în care vă aflaţi?

Autor: Ana Raduta Postat la 12 ianuarie 2012 93 afişări

În unele ţări, bacşişul este trecut pe nota de plată, în altele, clienţii sunt liberi să lase cât doresc, la fel cum sunt şi câteva în care bacşişul este considerat jignitor sau este chiar ilegal. Care sunt practicile oferirii bacşişului în diferite ţări?

China

În cea mai mare parte a Chinei, chelnerii nu se aşteaptă să primească bacşiş, ba, mai mult, bacşişul este chiar ilegal. Clienţii obişnuiec să lase însă bacşiş în restaurantele de lux din Shanghai şi Beijing.

Columbia

Deşi nota de plată include o taxă de servire de circa 8% - 10%, clienţii ar trebui să mai adauge un bacşiş suplimentar, astfel încât să se ajungă ca un bacşiş de 15 - 18% din nota de plată.

Costa Rica

În genere, nota de plată include şi un bacşiş de 10%.

Croaţia

Aici depinde unde şi ce consumaţi. Dacă doar beţi ceva, lăsaţi mărunţişul pe care îl aveţi în buzunar. Dacă luaţi masa la o tavernă, sunt suficienţi un dolar sau doi, iar dacă mâncaţi la un restaurant mai elegant, este indicat să lăsaţi un bacşiş de 10 - 15%.

Cehia

De obicei, bacşişul este inclus în nota de plată, însă puteţi lăsa ceva în plus, astfel încât să se ajungă la un bacşiş total de 15% din valoarea notei de plată.

Danemarca

Spre deosebire de alte ţări, cea mai mare parte a veniturilor chelnerilor nu o reprezintă bacşişurile. Sunt, în schimb, binevenite, dar nu şi obligatorii. De asemenea, nu există o sumă fixă care ar trebui lăsată ca bacşiş.

Ecuador

La nota de plată se adaugă întotdeauna un bacşiş de 10%, însă este recomandat să lăsaţi în plus încă 5%.

Egipt

Egiptenii au acelaşi sistem ca în Ecuador - este inclus în nota de plată un bacşiş, la care ar trebui să mai adăugaţi încă 5 - 10%.

Estonia

Estonienii nu obişnuiesc să lase bacşiş. Dacă vreţi însă să faceţi acest lucru, puteţi lăsa între 5 şi 8% din valoarea notei de plată.

Finlanda

Finlandezii nu oferă bacşiş.

Franţa

Francezii vor trece în nota de plată o taxă de servire de 15%, la care mai puteţi adăuga câteva monede.

Germania

Şi în Germania bacşişul este prestabilit şi trecut în nota de plată, însă dacă luaţi masa la restaurant în grup puteţi lăsa în plus încă 5 sau 10%.

Grecia

Chelnerii greci sunt obişnuiţi să primească un bacşiş de 10 - 20% din valoarea notei de plată.


CITEŞTE MAI MULTE ÎN PAGINA URMĂTOARE ->>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bacşiş,
chelneri,
ţara
/actualitate/ce-bacsis-ar-trebui-sa-lasati-chelnerilor-in-functie-de-tara-in-care-va-aflati-9143165
9143165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.