Banca românească care a surprins pe toată lumea. Nimeni nu a crezut că a va merge aşa de bine, nici chiar liderii băncii

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 19 aprilie 2024 38798 afişări

Nimeni nu a previzionat ascensiunea pe care a avut-o Banca Transilvania în ultimul deceniu, mai ales după criza din 2008/2009, care a zdruncinat banca din Cluj. Mai mult ca sigur, nici Horia Ciorcilă, unul dintre fondatori, cel mai mare acţionar individual şi preşedintele Consiliului de administraţie de peste 20 de ani, şi nici Omer Tetik, CEO-ul băncii de 11 ani, nu au previzionat unde va ajunge banca.

Dacă tot am ajuns liderul pieţei bancare după achiziţionarea a trei bănci – Volksbank, Bancpost, Idea Bank - iar acum a celei de a patra - OTP Bank, trebuie să ne menţinem aici şi să ne asumăm poziţia de lider pe care o avem, de principal finanţator al economiei, al sectorului privat, al companiilor româneşti şi al statului”, spune Horia Ciorcilă, preşedintele băncii. „Avem planul nostru, dar ne uităm şi la ceea ce face concurenţa, anticipând ce va urma”, adaugă el.

De la începutul anilor 2000 până în 2018, BCR, deţinută de grupul austriac Erste, a fost liderul indiscutabil al pieţei bancare, dar au pierdut teren şi au pierdut prima poziţie. BRD, controlată de grupul francez SocGen, a fost ani de zile banca numărul doi, în 2014/2015 a fost depăşită de Banca Transilvania, coborând pe trei, iar de anul trecut a pierdut şi această poziţie în favoarea CEC Bank, o bancă a statului, care în numai cinci ani de zile a reuşit să crească de pe locul şapte pe locul trei. Din spate vine însă UniCredit, care după fuziunea cu Alpha Bank va deveni numărul trei din piaţă.

Horia Ciorcilă şi-a propus să nu piardă prima poziţie, aşa că Banca Transilvania va investi în creşterea organică, în creşterea şi a altor activităţi financiare, respectiv leasing şi asset management. După preluarea OTP Bank, pentru care a plătit 347,5 milioane de euro, Banca Transilvania va ajunge la o cotă de piaţă de 23%, iar Omer Tetik, CEO-ul băncii, spune că din creştere organică va mai adăuga “0,8%-0,9% pe an”. Într-un interviu pentru ZF, Horia Ciorcilă şi Omer Tetik, cei doi lideri ai băncii de 11 ani, spun că nu au o anumită ţintă unde vor să ajungă, pentru că banca are deja o masă critică, o bază de clienţi şi o dimensiune suficient de mare pentru a face faţă provocărilor şi evoluţiei economiei. Dar, în tot acest context, au câteva puncte pe care trebuie să le întărească. Achiziţia OTP Bank a avut în spate printre motive şi faptul că va permite băncii din Cluj să crească în Bucureşti, acolo unde sunt sub media naţională şi sub alte bănci. 44% din businessul OTP este legat de Bucureşti, o piaţă unde noi trebuie să creştem, spune Ciorcilă. „Cu OTP, venim puternic din urmă”, adaugă Omer Tetik. Din 2014, de când a început procesul de achiziţie de alte bănci, valoarea bursieră a Băncii Transilvania a crescut de la un miliard de euro la 4,5 miliarde de euro, în timp ce indicele BET al Bursei de Valori a crescut cu 142%. Cei doi conducători ai băncii sunt interesaţi direct de evoluţia acţiunilor pentru că sunt acţionari ai instituţiei, iar sumele în joc sunt destul de mari. Horia Ciorcilă este cel mai mare acţionar individual, cu o deţinere de 4,3%, ceea ce înseamnă în jurul a 100 de milioane de euro, în timp ce Omer Tetik are toate bonusurile primite în acţiuni. Evoluţia băncii va depinde de evoluţia României, de evoluţia economiei, de evoluţia companiilor şi de puterea financiară a persoanelor fizice care sunt clienţi ai băncii.

„Piaţa noastră este România, noi nu facem parte dintr-un grup internaţional, aşa că suntem legaţi de ceea ce se întâmplă aici – dacă ţării îi merge bine, şi nouă ne va merge bine”, spune Horia Ciorcilă.  Anul trecut banca a raportat un profit de peste 500 de milioane de euro, iar activele băncii se duc spre 38 de miliarde de euro. În urmă cu un deceniu, banca avea active de 7 miliarde de euro, cu o cotă de piaţă de 9,8%, în timp ce acum se duce spre 23%.

Care sunt ţintele pentru 2024?

Să creştem în continuare, vrem să devenim lideri şi pe alte segmente unde activăm, nu numai pe zona bancară, vrem să finanţăm economia, atât companiile româneşti, cât şi statul, spun cei doi lideri. Pentru că profitul este mare, pentru că banca este capitalizată, conducerea a decis să dea dividende acţionarilor, o politică care nu prea era pe agenda băncii. „Trebuie să fim de acum o acţiune care oferă dividende investitorilor”, a spus Ciorcilă.  Foarte puţini ştiu că principalul acţionar al băncii este ceea ce se cheamă Pilonul II de Pensii, acolo unde 8,2 milioane de români contribuie lunar cu 3,75% din salariul lor fără să ştie. Unde va ajunge Banca Transilvania vom vedea, dar până atunci managementul executiv al băncii, în frunte cu Omer Tetik, a primit o prelungire a mandatului cu trei ani, a spus Horia Ciorcilă.    

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.