Proiect: Părinţii singuri nu vor mai fi obligaţi la ture de noapte

Autor: Cosmin Pirv Postat la 01 mai 2024 78 afişări

Proiect: Părinţii singuri nu vor mai fi obligaţi la ture de noapte

Părinţii singuri nu vor mai fi obligaţi la ture de noapte, ei vor putea doar dacă îşi doresc, potrivit unui proiect aprobat de Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaţilor, for decizional, şi va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Acesta vine în sprijinul părinţilor singuri care fac ture de noapte şi nu au cu cine să-şi lase copiii. Până acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate de la turele de noapte.

„În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor şi al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfăşurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinţii singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toţi au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Aşa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsaţi singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau beţe în roate. Relaţia părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare şi de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic", a declarat Silvia Dinică, senatoare USR şi iniţiatoarea proiectului de lege.

Proiectul le dă opţiunea părinţilor singuri să lucreze în ture de noapte, dacă aşa doresc. Astfel, turele de noapte nu mai sunt obligatorii.

Pentru a fi pus în aplicare, proiectul trebuie să fie promulgat de Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
părinţi,
proiect,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.