Topul celor mai scumpe locuinte vandute in 2009

Postat la 26 ianuarie 2010 46 afişări

Pe de o parte, poate parea paradoxal: in plina criza economica si in cea mai neagra perioada pentru imobiliare din ultimii ani, in Romania s-au vandut locuinte cu preturi de peste un milion de euro. Insa, privind in detaliu, e o diferenta majora intre valorile tranzactiilor din 2009 si cele din anii trecuti.

Dincolo de scaderile de preturi, mult mai evidente sunt diferentele dintre proprietatile tranzactionate. Cele mai scumpe proprietati scoase la vanzare, indiferent de an, sunt de regula vilele de patrimoniu, cu elemente arhitecturale specifice perioadei interbelice, cu multe camere si cu suprafete de teren de minim cateva sute de metri patrati. Daca in clasamentul aferent anului 2008, vilele erau predominante, cu sapte din cele zece pozitii, situatia s-a schimbat anul trecut: pretul ridicat al vilelor, indiferent de reduceri, a facut ca apartamentele cu patru camere sau penthouse-urile sa se situeze in topul preferintelor pentru cumparatorii de proprietati rezidentiale de lux.

"Tipologia cumparatorului de imobile de lux cuprinde printre altele si faptul ca detine deja una sau mai multe locuinte. Asadar, necesitatea imediata a investitiei este foarte scazuta sau inexistenta. Un alt factor decisiv in amanarea achizitiei a fost scaderea chiriilor, ceea ce presupune ca eficienta investitiei se reduce", explica managing partnerul RealTime, companie a carei cea mai mare tranzactie intermediata in segmentul rezidential a fost anul trecut de 330.000 de euro plus TVA.

In plus, durata de finalizare a unei achizitii s-a prelungit, consultantii imobiliari vorbind de perioade cuprinse intre doua si sase luni. "Desigur, unul din cele mai dificile obstacole in finalizarea tranzactiilor a fost valoarea ridicata a preturilor, un lucru adesea de neinteles in special pentru clientii nostri straini care compara preturile din Bucuresti cu alte capitale europene, precum Londra, Paris, Bruxelles sau Madrid", comenteaza Jeni Dragomir, presedintele Perfect Casa. Pe de alta parte, numarul relativ redus de proprietati care pot fi considerate cu adevarat de lux - luand in calcul amplasarea, facilitatile si finisajele, dar si comunitatea existenta - a fost folosit intotdeauna ca argument pentru a explica preturile ridicate ale locuintelor de lux din Romania.

Scaderile mai mici de preturi ale vilelor de patrimoniu, dar si reorientarea unor potentiali clienti catre proprietati din segmentul mediu-superior a facut ca in clasamentul BUSINESS Magazin sa apara chiar si un apartament cu trei camere, plasat pe locul al treilea, cu o valoare de un milion de euro. Pretul are legatura in primul rand cu amplasarea - in apropierea lacului Herastrau, dar si cu suprafata de 160 de metri patrati construiti (anul constructiei: 2008).

Cea mai scumpa locuinta tranzactionata de companiile imobiliare in 2009 ramane insa o vila de patrimoniu, amplasata intr-o zona centrala si avand o suprafata semnificativa: circa 1.000 de metrii patrati; in plus, vila a fost construita la inceputul secolului, potrivit agentiei Regatta, care a intermediat tranzactia. Pe treapta a doua, cu 1,1 milioane de euro, este un penthouse din zona Dorobanti cu o suprafata totala de 440 de metri patrati - cat sase apartamente cu doua camere construite in perioada comunista. Dorobanti este una dintre cele mai bine cotate zone din Bucuresti in ceea ce priveste proprietatile de lux, alaturi de zona din apropierea Gradinii Icoanei, a parcului Herastrau sau Primaverii-Kiseleff.

De altfel, toate proprietatile prezente in clasamentul actual sunt amplasate in aceste zone, aproape toate fiind apartamente de mari dimensiuni. In clasamentul actual se mai regasesc doar doua vile, una in zona centrala si alta in zona de nord a Capitalei. In total, primele zece proprietati au fost tranzactionate la o valoare totala de 11,57 milioane de euro. Exista insa si alte proprietati care ar fi putut intra in clasamentul BUSINESS Magazin, tranzactiile fiind incheiate direct intre dezvoltator si cumparator. Spre exemplu, potrivit informatiilor disponibile, valoarea unui penthouse din proiectul Clubul Rezidential Stejarii, dezvoltat de omul de afaceri Ion }iriac, ar califica orice tranzactie pentru clasamentul curent; acelasi lucru este valabil si pentru alte ansambluri rezidentiale de lux de pe piata, precum Oxford Gardens, dezvoltat de Willbrook Management.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
locuinte,
top,
2009
/topurile-business-magazin/topul-celor-mai-scumpe-locuinte-vandute-in-2009-5411932
5411932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.