Topul celor mai mari dobanzi la depozite

Postat la 08 februarie 2010 753 afişări

Dupa mai multe luni in care au oferit clientilor castiguri avantajoase pentru economiile aduse in seifurile lor, bancherii taie acum pe scara larga dobanzile la depozite. Valul succesiv de reduceri din ultima vreme face ca pe piata sa mai existe acum doar putine oferte cu dobanzi de doua cifre pentru depozitele la termen, iar miscarea nu poate continua decat in acelasi sens.

El se asteapta ca relaxarea de politica monetara sa continue, iar dobanda de politica monetara sa scada catre 6,25% la sfarsitul anului. n aceste conditii, miscarile bancherilor privind dobanzile oferite populatiei pentru depozite nu au cum sa fie decat in sensul scaderii. Cat de mult vor mai scadea? Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank Romania, declara recent pentru BUSINESS Magazin ca nu exclude pentru jumatatea anului curent "o dobanda de politica monetara in termeni reali de 2-2,5%".

In aceste conditii, dobanzile medii active ar putea ajunge la 13-14%, in timp ce dobanzile medii pasive la 7,5-8,5%, crede Kallai. Estimari similare vin si din partea lui Florin Constantinescu, arbitrajist in Directia Trezorerie si Piete Capital de la Banca Carpatica - la jumatatea anului dobanzile la depozite ar putea ajunge la 7%, spune el, in timp ce cele pentru credite la circa 13%. Referitor la politica BNR, Constantinescu apreciaza ca "nu poti reduce dobanzile prea des si prea mult dintr-o data fara sa ai probleme in alta parte. Politica BNR mi se pare corecta - daca reduci cu pasi mai mici poti sa te opresti la timp cand ajungi la un nivel de echilibru".

Daca, pe de o parte, scaderile de dobanzi sunt o veste proasta pentru clientii care ar vrea sa isi plaseze banii in banci, pentru cei ce vaneaza un credit mai bun exista o raza de speranta. n mod normal, ajustarea costurilor ar trebui sa se transfere si spre imprumuturi - chiar daca, cel putin pentru moment, miscarile din aceasta zona sunt foarte timide. "Sistemul bancar va incerca sa mentina cat mai mult diferenta dintre dobanzile active si pasive, pentru a asigura o profitabilitate a sistemului", declara Dorin Cojocaru, manager al firmei de consultanta DTD Team Advisory Services. E de asteptat ca in continuare sa apara pierderi in sistemul bancar in zona de retail, constructii si comert, lucru ce va pune presiune asupra diferentei de dobanda. Asa ca, incheie Cojocaru, bonificatiile pentru depozite vor mentine tendinta dobanzii BNR sau se vor reduce chiar mai rapid, dar dobanzile la credite vor avea o evolutie descendenta mai inceata, justificata de costul ridicat al riscului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
dobanzi,
depozite,
top,
banci
/topurile-business-magazin/topul-celor-mai-mari-dobanzi-la-depozite-5483521
5483521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.