Top BM: Unde au crescut cel mai mult salariile

Autor: Ana Raduta Postat la 13 septembrie 2010 123 afişări

In cele mai multe firme, angajatii nici macar nu indraznesc sa se gandeasca la o marire de salariu. Simplul fapt ca inca mai au un loc de munca le pare suficient, in conditiile in care concedierile din ultimii doi ani au lasat fara slujba sute de mii de oameni. Sunt insa si angajati care nu resimt criza - programatorii, bancherii sau inginerii energeticieni primesc in continuare in fiecare an o marire de salariu.

Totodata, specialistii fac o corelatie intre companiile care au acordat majorari salariale si cele ce au extins politicile de angajare, conchizand ca activitatile cele mai marcate din aceste puncte de vedere au fost notabile in sectoarele IT, productie si vanzari de bunuri de larg consum si industria energetica. In cele mai multe cazuri, angajatii primesc, pe langa salariile fixe, si bonusuri variabile, valoarea acestora mentinandu-se intre unul si trei salarii lunare, in functie de nivelul si de profilul postului ocupat. Lor li se adauga si beneficiile extrasalariale, dintre care cele mai multe sunt sub forma politelor de asigurare de viata si de sanatate.

Avand in vedere ca pentru anul viitor este preconizata o mult asteptata crestere economica, angajatorii au estimari mult mai optimiste atat in privinta intentiilor de angajare, cat si a procentului de crestere salariala bugetata. Pana atunci insa, "deciziile de resurse umane pentru anul 2010 sunt concentrate in continuare pe reducerea costurilor. Cu toate acestea, multi manageri se intreaba cum vor putea sa fie competitivi in razboiul pentru talente daca economia isi revine, dar bugetele raman reduse" afirma Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul Mercer in Romania.

In timp ce in unele companii cresterile salariale n-au fost descurajate de semnalele negative din economie, la nivel national castigul salarial mediu net este mai mic de la luna la luna. Potrivit Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu net (sectorul public plus cel privat) a fost in luna iulie de 1.355 de lei, in scadere cu 4,7% fata de luna iunie si cu 2,5% comparativ cu aceeasi luna din anul 2009. Cel mai bine platiti au ramas, ca si pana atunci, angajatii din sectorul intermedierilor financiare, iar cei mai prost platiti - cei din industria de hoteluri si restaurante.

Daca la anul vor fi sau nu cresteri salariale, asa cum preconizeaza o parte importanta dintre angajatori si asa cum spera toti angajatii, ramane de vazut si, probabil ca si anul acesta, nu toti vor avea parte de surprize placute. Pentru ceilalti, directorii de resurse umane au, totusi, o veste buna: dupa aproape doi ani de concedieri masive, se pare ca, in sfarsit, 2011 va fi un an mai linistit. Nu de alta, dar altfel s-ar putea trezi cu sediile goale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top BM,
salarii,
finante,
IT,
inginerie,
resurse umane,
/topurile-business-magazin/top-bm-unde-au-crescut-cel-mai-mult-salariile-7183056
7183056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.