Top BM: Unde au crescut cel mai mult salariile

Autor: Ana Raduta Postat la 13 septembrie 2010 123 afişări

In cele mai multe firme, angajatii nici macar nu indraznesc sa se gandeasca la o marire de salariu. Simplul fapt ca inca mai au un loc de munca le pare suficient, in conditiile in care concedierile din ultimii doi ani au lasat fara slujba sute de mii de oameni. Sunt insa si angajati care nu resimt criza - programatorii, bancherii sau inginerii energeticieni primesc in continuare in fiecare an o marire de salariu.

Daca IT-istii nu au tinut cont de criza, cei care au afaceri in zona serviciilor externalizate chiar au profitat de ea, iar companiile de profil, atat cele din Bucuresti, cat si cele din provincie, au avut doi ani de crestere. "Romania este o piata foarte buna pentru a dezvolta afaceri in domeniu. Ultimii doi ani ne-au adus o crestere a afacerilor, ceea ce ne-a permis sa marim si numarul de angajati si sa le oferim salarii competitive. Tocmai din acest motiv, multi tineri aleg sa-si inceapa cariera intr-un centru de servicii externalizate", spune Nick Butt, directorul centrului de BPO (Business Processing Outsourcing) al Accenture Romania.

In momentul de fata, Accenture are 250 de angajati in Bucuresti, iar planul este ca pana in toamna anului viitor, numarul lor sa urce cu 35%. In total, in toate companiile de BPO din Capitala lucreaza aproximativ 10.000 de oameni, iar numarul este in crestere de la an la an. Activitatile cel mai frecvent externalizate sunt cele de contabilitate, resurse umane, achizitii sau relatii publice, de obicei acelea care depasesc activitatea de baza a unei companii.

Si investitiile in energie au creat o piata favorabila pentru cei ce lucreaza in domeniu. Dincolo de faptul ca au avut nevoie sa recruteze noi specialisti, companiile au plusat la salariile angajatilor si ca parte a strategiei de retentie a personalului, in conditiile in care exista un deficit crescut de specialisti. "Exemplul companiilor din energie poate fi extins si la alte domenii. Practic, oriunde exista un deficit de specialisti, vom vedea pachete salariale bune si care cresc de la an la an, chiar si cu cateva procente. In cazul punctual al angajatorilor din energie, in special managerii de proiect au avut parte de cresteri de salarii pe timp de criza", spune Irina Vasile, managing director la Antal Romania.

Sorin Roibu de la Arthur Hunt porneste de la cateva exemple pentru a completa lista domeniilor norocoase cu industria manufacturiera. "Nokia sau Continental sunt doua cazuri concrete. Continental a transferat liniile de productie din Germania in Romania, ceea ce a insemnat ca a trebuit sa faca noi recrutari. In plus, au avut si mai multe comenzi de onorat, inclusiv comenzi externe, ceea ce le-a asigurat un cash-flow care a permis si cresterea salariilor", mentioneaza Roibu.

Potrivit studiului salarial Mercer pentru 2010, cresterile salariale bugetate pentru acest an se situeaza in jurul valorii medii de 4,5%, la jumatate fata de valoarea medie inregistrata anul trecut. Criteriile care au determinat decizia de a acorda sau de a stopa cresterile de salarii au fost legate de performanta individuala si de performanta organizatiei. Acelasi studiu dezvaluie ca anul acesta au fost destul de multe companii care au majorat bugetul de salarii si doar 30% dintre companiile care au participat la studiul Mercer au declarat ca au plafonat salariile sau le-au scazut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top BM,
salarii,
finante,
IT,
inginerie,
resurse umane,
/topurile-business-magazin/top-bm-unde-au-crescut-cel-mai-mult-salariile-7183056
7183056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.