Cele mai scumpe MBA-uri din Romania

Postat la 13 octombrie 2009 170 afişări

De la inceputul anilor ’90 si pana acum un an, poate chiar doi, scolile de management au castigat mult de pe urma programelor de tip MBA sau EMBA - erau suficient de scumpe si aveau o imagine indeajuns de buna cat sa aduca repede bani multi. Acum, nu toata lumea le mai vede ca pe un real avantaj competitiv si, mai important, nu si le mai permite.

Potrivit Verenei Hergel, directorul adjunct al programului de EMBA oferit de WU Executive Academy, aproximativ 55% dintre curanti isi platesc singuri studiile, 25% sunt sponsorizati de compania pentru care lucreaza, iar restul fac rost de bani din burse de scolarizare sau imprumuturi din banci. "Multe companii nu mai au buget pentru acest tip de educatie de lunga durata pentru adulti. In acest context economic, bancile ar putea veni in ajutorul persoanelor aflate in cautarea unui credit de studii, dar am constatat ca acest produs nu mai este disponibil pe piata bancara", spune Mihaela Deacu, directorul programului EMBA oferit de Tiffin University. Pentru programul respectiv, al carui cost se ridica la 16.490 de euro - unul dintre cele mai scumpe din piata -, numarul persoanelor inscrise pentru acest an nu a scazut in Bucuresti, in schimb sunt mai putini cei veniti din provincie.

Lucian Botea spune ca de cand investitia in pregatirea personalului nu mai reprezinta o prioritate, numarul de candidati a scazut, anul acesta reducerea fiind de aproximativ 25-30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Fenomenul este total diferit de ceea ce se intampla pe piata americana a MBA, unde in perioade de criza numarul de inscrisi creste simtitor", observa Botea.

Din aceste motive, scolile de management au inceput sa puna in aplicare tarife speciale sau reduceri pentru cursantii intrati in ciclul de studii care incepe anul acesta. ASEBUSS ofera partenerilor de afaceri reduceri cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru fiecare participant. Un alt exemplu este cel al CEU Business School, care ofera reduceri de pana la 7.000 de euro. Pretul MBA oferit de Universitatea DeSales in Romania nu s-a modificat de la lansarea programului in 2007, dar anul acesta studentilor le-a fost oferita o flexibilitate mai mare in privinta modalitatilor de plata si au fost acordate mai multe burse decat pana acum, pentru a creste atractivitatea. In schimb, Universitatea Tiffin a crescut pretul programului cu 1.000 de euro, de la 15.490 la 16.490 de euro pe an.

Institutiile urmaresc, in acelasi timp, sa-si convinga potentialii clienti de credibilitatea si calitatea ofertei lor, pentru ca acestia sunt factori ce pot face diferenta atunci cand un angajatori sau un candidat alege intre un program si altul. "Atat persoanele fizice, cat si firmele care isi sponsorizeaza angajatii devin tot mai selective atunci cand investesc in programe de MBA, orientandu-se spre programe de incredere, acreditate international, pragmatice", comenteaza Radulescu, directorul Academic Business School din cadrul CODECS.

Reprezentantii scolilor de management spun ca mai este un secret pentru a trece mai usor peste aceasta perioada - reorientarea de la clientii companii spre cei individuali. "In momentul de fata asistam la schimbari pe piata educatiei de business. Sunt programe carora le-a scazut numarul cursantilor cu 20-35%, in special din cauza faptului ca vizeaza drept clienti firmele si nu persoanele fizice", subliniaza Mihaela Deacu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MBA,
EMBA,
scoli,
avantaje,
preturi,
top
/topurile-business-magazin/cele-mai-scumpe-mba-uri-din-romania-4975591
4975591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.