Cele mai scumpe MBA-uri din Romania

Postat la 13 octombrie 2009 170 afişări

De la inceputul anilor ’90 si pana acum un an, poate chiar doi, scolile de management au castigat mult de pe urma programelor de tip MBA sau EMBA - erau suficient de scumpe si aveau o imagine indeajuns de buna cat sa aduca repede bani multi. Acum, nu toata lumea le mai vede ca pe un real avantaj competitiv si, mai important, nu si le mai permite.

De anul trecut, UniCredit Group si Alma Mater Graduate School de la Universitatea din Bologna au intrat pe piata de MBA, prin lansarea unui program specializat in retailul bancar, destinat specialistilor din industria financiara si din retail. Cursurile, care incep in luna octombrie si se termina in luna august a anului urmator, costa 25.000 de euro. Avand in spate un jucator puternic pe piata financiara, programul ofera cursantilor facilitatea de a obtine imprumuturi de pana la 35.000 de euro, care sa acopere costurile totale pentru master, si inca 10.000 de euro pentru cheltuielile personale necesare pe parcursul anului academic.

Pe locul al treilea in topul celor mai scumpe programe de master of business administration se afla EMBA oferit de ASEBUSS in parteneriat cu Kennesaw University, specializat, ca mai toate programele de acest gen, in management general. Pentru cele 20 de luni de cursuri, la sfarsitul carora are loc o calatorie de studiu, se plateste o taxa de 21.500 de euro.

Daca aceste taxe ar fi platite din buzunarul cursantilor, sumele respective ar fi suficiente pentru achizitia unei masini sau pentru avansul la un apartament. Daca sunt platite de companie - cum inca se mai intampla, dar in tot mai putine cazuri - banii ar fi echivalentul salariilor a 50 de oameni care castiga lunar 500 de euro. Sau al salariilor a 25 de specialisti sau middle manageri care castiga lunar 1.000 de euro. Pusa in aceasta lumina, decizia de a investi sau nu intr-un MBA devine mai dificila, atat pentru cei ce se autofinateaza, cat si pentru companiile ce ofera aceasta facilitate angajatilor. Perspectiva de a o sista si de a directiona banii in alte zone sau pur si simplu de a face economii devine mai tentanta.

Reprezentantii scolilor de management au incercat sa mentina viu apetitul pentru aceste specializari, atacand insa pe un alt palier: nevoia de supraspecializare, mai ales acum, cand concurenta la locul de munca a crescut si noua situatie economica a impus noi competente si aptitudini. "Numarul celor interesati sa urmeze programul ASEBUSS s-a mentinut constant, majoritatea fiind preocupati de modalitati de consolidare a carierei profesionale si de crestere a oportunitatilor pe piata muncii, in baza acestei pregatiri complexe", spune Bianca Ioan, directorul de marketing al ASEBUSS. Ea subliniaza insa ca au scazut posibilitatile a obtine finantare din partea companiei, data fiind scaderea bugetelor de training, ceea ce are implicatii asupra deciziei de inscriere. "Avem situatii de candidati decisi sa inceapa programul pe forte proprii, anticipand o imbunatatire a situatiei si posibilitatea de a obtine sustinere financiara din partea companiei anul urmator. Avem situatii de candidati care se sustin exclusiv pe cont propriu, dar si companii partenere care au selectionat intern manageri cheie din organizatie, pe care ii vor sustine integral", precizeaza Ioan.

Pana acum, seria 2009 a scolii ASEBUSS cuprinde cursanti din domeniile farmaceutic, servicii medicale, IT, telecom, bunuri de larg consum, energie si institutii financiare, mai slab reprezentate insa decat in anii precedenti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MBA,
EMBA,
scoli,
avantaje,
preturi,
top
/topurile-business-magazin/cele-mai-scumpe-mba-uri-din-romania-4975591
4975591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.