Cele mai mari prime de asigurari subscrise in 2009

Postat la 20 ianuarie 2010 48 afişări

Chiar daca in 2009 in asigurari s-a vorbit mai degraba de cresterea abrupta a ratei rezilierilor decat de produse sau contracte noi, au fost si clienti care au mers inainte cu investitiile in produsele de asigurare. Anul trecut, companiile de profil au incheiat polite individuale care au atins in unele cazuri si valori de zeci sau sute de mii de euro.

Valoarea primei se stabileste printr-o serie de calcule ce au la baza statistici demografice si tabele de mortalitate si tine cont de factori precum sexul si varsta asiguratului, gradul de risc al meseriei acestuia si durata asigurarii.

La produsele traditionale, un element care influenteaza valoarea primei este suma asigurata, respectiv suma platita de companie beneficiarilor desemnati daca se produce evenimentul pentru care clientul este asigurat.

In cazul produselor unit linked, pe de alta parte, prima de asigurare nu este direct legata de suma asigurata, dar trebuie sa se incadreze in anumite limite, stabilite de persoana asigurata. Pentru aceasta categorie de produse, din prima de asigurare se cumpara exclusiv unitati de fond, iar taxele si cheltuielile se deduc din fond, nu din prima de asigurare.

Si compania de asigurari Grawe a intrat in topul asiguratorilor cu cele mai mari contracte incheiate in 2009. Din cele 23.000 de polite subscrise in perioada ianuarie-octombrie 2009, cinci au avut o valoare de peste 11.000 de lei (2.600 euro), iar prima bruta medie a fost de 546,6 lei, in scadere de la 571 de lei in 2008.

Valori mult mai spectaculoase apar in cazul produselor de asigurare cu prima unica. La ING, spre exemplu, anul trecut, cel mai mare contract pentru un astfel de produs a fost de 718.000 de lei (169.739 euro). Politele cu prima unica sunt insa mult mai rar intalnite, intrucat sunt adresate in special acelor persoane ce dispun la un moment dat de o suma mai mare de bani, pe care o pot investi intr-o polita de asigurare. In acest caz, prima de asigurare se plateste o singura data, in momentul incheierii contractului, dar pot fi platite si sume suplimentare, oricand pe durata contractului.

Ce se va intampla in 2010 este greu de anticipat inca, in conditiile in care incertitudinea ce treneaza asupra intregii economii nu ar avea cum sa nu se rasfranga si asupra industriei de asigurari. Exista insa si semnale pozitive, iar unul dintre acestea este scaderea semnificativa a ratei rezilierilor, dublata de decizia multor clienti care incetasera plata primelor de a relua contractele. Pe de alta parte, chiar prezentul dificil ar putea aduce, pe termen mai lung, o surpriza placuta asiguratorilor, daca lectia incertitudinii ii va face pe romani sa fie mai atenti la asigurari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top,
asigurari,
servicii financiare,
prime
/topurile-business-magazin/cele-mai-mari-prime-de-asigurari-subscrise-in-2009-5343636
5343636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.