Cele mai mari investitii din agrement

Autor: Andreea Neferu Postat la 09 august 2010 451 afişări

Piata de constructii de agrement a incetinit serios in 2009, insa nu s-a oprit de tot. Cele mai mari proiecte din piata sunt statiuni, hoteluri de cinci stele in provincie si stadioane, care au in comun finantarea asigurata (chiar si partial) dinainte de inceperea crizei, fie ca sunt proiecte de stat sau private.

Proiectele de agrement lansate anul trecut au depasit ca bugete proiectele de hoteluri noi, care altadata ocupau primele locuri in astfel de clasamente. Aflat in constructie in cartierul Buna ziua din Cluj-Napoca, Grand Hotel va avea cinci stele si implica o investitie de 37 de milioane de euro; investitia se va imparti in mod egal intre constructie si dotari, hotelul urmand sa aiba 167 de camere cu 307 locuri de cazare, doua restaurante, o sala de conferinte de 1.000 de locuri, precum si alte patru sali mai mici de conferinta. In plus, hotelul va dispune de un centru de sanatate de 400 de metri patrati, club de noapte, sala de jocuri si de bowling. Hotelul este controlat de familia Batani din Italia, care mai detine in Peninsula 9 hoteluri de 3, 4 si 5 stele, cu 800 de camere in total. Al doilea cel mai mare hotel care a fost anuntat in 2009 se afla tot in provincie, la Oradea: hotel Calipso va opera sub brandul DoubleTree by Hilton, are programate investitii de 9,4 milioane de euro si va dispune de lift exterior, sala de conferinte si restaurant.

Datele IBC Focus arata ca, anul trecut, pe segmentul hoteluri si relaxare au fost introduse 1.297 de proiecte. Dintre acestea, peste jumatate din investitii au fost directionate catre unitati de agrement (stranduri, piscine, locuri de joaca, locatii pentru paintball, carting, sali de sport, cluburi de dans sau de distractie) si doar 24% au fost orientate catre centre de cazare.

Investitiile anuntate in sector au continuat insa si in 2010. "In luna mai s-au identificat primele semne ale unui relativ reviriment investitional, in special la proiectele temeinic fundamentate conceptual si economic. Este regretabil ca si astfel de proiecte inca au acces dificil la finantare, avand in vedere ca unele dintre institutiile bancare privesc inca cu scepticism industria ospitalitatii", spune presedintele Peacock Hotels. In primele cinci luni si jumatate ale anului, la nivel national au fost anuntate 473 de proiecte cu destinatie unitati de cazare, fie ca este vorba de hoteluri, pensiuni, hosteluri sau vile turistice, potrivit raportuldeinvestitii.ro. Dintre acestea, 286 sunt proiecte noi, anuntate in 2010, restul de 187 fiind reprezentate de lucrari de extinderi si amenajari interioare la constructii existente din anii anteriori sau santiere in cazul carora lucrarile au fost amanate, pe fondul lipsei de fonduri destinate sustinerii investitiei. Capitala a incetat sa mai fie polul de atractie pentru aceste investitii, atragand doar 3% din volumul total. La polul opus, judetele Brasov si Suceava au fost principalele destinatii ale investitiilor in hoteluri si relaxare, cu cate 7% din totalul acestora.

Paul Marasoiu estimeaza ca interesul pentru investitii si pentru finantarea proiectelor din industria ospitalitatii va cunoaste o puternica revenire incepand cu primavara sau vara anului viitor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
investitii,
agrement,
/topurile-business-magazin/cele-mai-mari-investitii-din-agrement-6793948
6793948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.