Cele mai mari concedieri din Romania

Postat la 07 iunie 2010 67 afişări

Numarul somerilor din Romania a crescut cu peste 165.000 in ultimele patru luni, iar de la inceputul lui 2009 cu aproape 400.000. Cele mai multe restructurari s-au facut in companiile private, insa cele mai drastice i-au avut ca victime pe angajatii de la stat.

Chiar daca domeniul energiei si al petrolului este cunoscut ca fiind foarte banos, in care se ruleaza multi bani, firmele de profil au fost la randul lor nevoite sa taie costurile, mai ales cele cu personalul. Petrom a derulat o campanie uriasa de restructurari, 3.000 de angajati plecand in ultimul an din companie. La un numar atat de mare de oameni, era imposibil ca restructurarile sa se desfasoare fara incidente, astfel incat compania s-a confruntat cu procese, din partea angajatilor care au considerat ca au fost inlaturati abuziv.

Un numar similar de angajati au plecat anul trecut si de la Arcelor Mittal Galati. De 2.700 de disponibilizari avea nevoie compania, insa a apelat la o metoda care le-a usurat sarcina celor de la departamentul de resurse umane, prezentand varianta unor demisii colective, in schimbul unor pachete compensatorii generoase. In scurt timp de la anuntarea masurilor, angajatii si-au depus de bunavoie demisia pentru a diminua pe cat posibil pierderile.

"Sunt diferite modalitati de a gestiona o concediere. Majoritatea angajatorilor se limiteaza la a aplica strict legea pentru a se separa de fostii angajati", sustine Raluca Parvu, senior consultant business development la compania de consultanta in resurse umane BPI Group. "Dar exista si mari angajatori, mult mai putini fata de prima categorie, ce investesc in oamenii de care se separa. Investesc in a le gasi noi locuri de munca sau in a-i recalifica profesional."

Anul acesta au aparut probleme si la constructorul american Bechtel, responsabil de proiectul autostrazii Transilvania. Pentru a justifica masura extrema la care au apelat, americanii au aruncat pisica in ograda statului roman, sustinand ca au fost nevoiti sa recurga la concedieri pentru ca statul avea plati restante, iar perspectivele de finantare erau sumbre. Drept urmare, 700 de oameni din cei aproape 2.000 ar trebui sa plece acasa in urmatoarea perioada. In topul companiilor ce si-au diminuat sensibil numarul de angajati intra si Romtelecom. De altfel, compania este la al doilea val de plecari masive, dupa ce primul a avut loc acum doi ani. Nu a fost vorba nici aici de concedieri colective, ci de variante negociate pentru incetarea colaborarii, precum transferuri sau demisii cu acordul ambelor parti. Pe langa cei 600 de salariati ce au inceput sa paraseasca Romtelecom odata cu luna mai, alti circa 400 de angajati au fost transferati catre Ericsson Romania inca din ianuarie. Sumele primite de cei in cauza nu sunt deloc neglijabile, compania oferind compensatii in cuantum dublu fata de cel prevazut in contractul colectiv de munca, adica si pana la 14.000 de euro, in functie postul ocupat si de vechimea in munca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top,
resurse umane,
disponibilizari
/topurile-business-magazin/cele-mai-mari-concedieri-din-romania-6274751
6274751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.