Viitorul smartphone-urilor şi al tabletelor, decis în tribunale

Autor: Vlad Popescu Postat la 05 septembrie 2012 62 afişări

Cine copiază pe cine? Apple a marcat, la sfârşitul lunii august, împotriva Samsung Electronics, prima mare victorie în “războiul smartphone-urilor”, cum este supranumit valul de procese între companiile producătoare de telefoane deştepte şi tablete PC, care se acuză reciproc de copierea a diverse elemente de design şi funcţionalitate.

CE URMEAZA?

Fără îndoială, Apple a dat tonul "revoluţiei mobile" în 2007, prin lansarea iPhone, după ce iPod-ul schimbase industria muzicală şi percepţia consumatorilor asupra media player-ului portabil. În prezent, piaţa smartphone-urilor este estimată de Bloomberg Industries la aproape 220 miliarde dolari pe an cifră de afaceri, principalii jucători fiind, de departe, Samsung şi Apple. Mai târziu, în 2010, compania din Cupertino a reinventat o nouă nişă, cea a PC-urilor tabletă, piaţă pe care a reuşit să-şi menţină dominaţia autoritară, cu o cotă de peste 60%, în pofida constelaţiei de produse concurente apărute între timp, majoritatea pe platforma Android.

Viziunea Apple şi a cofondatorului companiei, Steve Jobs, şi meritele echipei din Cupertino nu pot fi puse la îndoială. Smartphone-urile din era iPhone au revoluţionat, în paralel cu ascensiunea reţelelor de socializare online, întreg sectorul IT şi modul în care lumea industrializată interacţionează, percepe şi diseminează informaţia.Mai mult, diversitatea a căpătat o nouă faţă pe piaţa smartphone-urilor, majoritatea produselor fiind ecrane dreptunghiulare umplute cu iconiţe, diferite ca detalii dar asemănătoare în ansamblu.

"În urma verdictului Apple versus Samsung din 24 august, despre care compania sud-coreeană a afirmat, acid, că cimentează "un monopol asupra dreptunghiurilor cu colţuri rotunjite", unii analişti se tem că era inovaţiei rapide şi surprinzătoare în designul telefoanelor mobile a luat sfârşit, că Apple şi-a asigurat supremaţia iar producătorii de telefoane Android vor renunţa sau vor "merge pe vârfuri" de frica avocaţilor.Unii experţi contrazic însă această vedere pesimistă asupra pieţei.

Paul Pugh, vicepreşedinte de creaţie la Frog, o companie de design din San Francisco controlată de grupul indian Aricent, consideră, într-un interviu pentru Reuters, că producătorii de telefoane ar putea da acum frâu liber designerilor să creeze forme şi interfeţe inedite, care să revigoreze piaţa. "Nu ştim încă cât de departe vor merge efectele acestei decizii. Sper că va fi un moment de inspiraţie pentru platforma Android şi că producătorii vor paria pe inovaţie pentru a veni pe piaţă cu noi experienţe de utilizare bazate pe nevoile clienţilor, şi nu vor stagna de frica patentelor", spune Pugh. Un posibil semn al unui nou val de inovaţie ar putea fi camera foto Galaxy prezentată la Berlin de Samsung - o cameră digitală cu display care arată şi se comportă ca un smartphone Android, cu conexiuni WiFi şi 3G. Unele voci se tem însă că posibilităţile ar putea fi limitate.

"În trecut exista multă ingeniozitate privind configuraţiile mecanice, designul butoanelor sau al camerelor şi modul în care erau prezentate şi integrate aceste caracteristici şi particularităţi. După ascensiunea iPhone-ului, toate acestea au dispărut, iar acum avem o suprafaţă curată din sticlă, cu interfaţă touch", comentează pentru Reuters Horace Dediu, fost inginer Nokia care deţine acu o firmă de consultanţă şi influentul blog Asymco.

În viziunea sa, problema este că sistemele de operare disponibile, precum Android şi Windows Phone, au fost gândite pentru a servi acea formă. Astfel, schimbarea nu poate porni de la producătorii de smartphone-uri, ci de la dezvoltatorii sistemelor de operare, până atunci spaţiul de manevră în privinţa designului fiind restrâns.Inovaţia ar putea transcende însă în curând forma, aplicaţiile şi tehnologia prin care telefonul relaţionează cu reţelele mobile şi cu mediul înconjurător. Softurile care "înţeleg" comenzi vocale, gesturi sau mişcarea ochiului uman devin tot mai complexe şi complete şi ar putea schimba în următorii ani interacţiunea dintre om şi maşină.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
smartphone,
tablete,
tribunale
/special/viitorul-smartphone-urilor-si-al-tabletelor-decis-in-tribunale-10022311
10022311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.