Viitorul smartphone-urilor şi al tabletelor, decis în tribunale

Autor: Vlad Popescu Postat la 05 septembrie 2012 62 afişări

Cine copiază pe cine? Apple a marcat, la sfârşitul lunii august, împotriva Samsung Electronics, prima mare victorie în “războiul smartphone-urilor”, cum este supranumit valul de procese între companiile producătoare de telefoane deştepte şi tablete PC, care se acuză reciproc de copierea a diverse elemente de design şi funcţionalitate.

Pentru Google, miza este interesul manifestat de producătorii de hardware pentru platforma Android. Continuarea litigiilor costisitoare poate determina companiile să se orienteze către un sistem de operare ferit de astfel de intemperii, însă o asemenea decizie ar reprezenta o măsură radicală în situaţia actuală de pe piaţă. Niciunul dintre producătorii de telefoane Android nu a sugerat măcar până acum că ar bate în retragere.

Google a fost însă nevoită deja să schimbe unele caracteristici ale Android. Surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal, au declarat că specialiştii Google şi Samsung colaborează pentru a găsi soluţii de "ocolire" a unei tehnologii patentate de Apple, respectiv "ciupirea" ecranului pentru a mări imaginea - pinch to zoom.Google a cumpărat în acest an Motorola Mobility, un producător de smartphone-uri şi tablete cu un portofoliu impresionant de brevete - peste 17.000 la număr - moştenite din vremurile de pionierat ale industriei telecomunicaţiilor mobile. Motorola a intentat mai multe acţiuni comerciale şi în justiţie împotriva Apple, acuzând compania că foloseşte fără drept diverse tehnologii brevetate.

De câteva luni, Apple a început să ia măsuri pentru reducerea dependenţei de produsele şi serviciile Google. În această vară, compania din Cupertino a prezentat propriul software de hărţi şi navigare pentru telefoane şi tablete, înlocuind Google Maps pe iPhone. Totodată, compania a anunţat că iPhone-urile nu vor mai avea preîncărcată aplicaţia YouTube, Google acţionând imediat pentru a pune la dispoziţia utilizatorilor o variantă care poate fi descărcată de pe magazinul de aplicaţii.Apple a pierdut la sfârşitul lunii august un proces cu Samsung Electronics în Japonia privind un patent pentru o tehnologie de sincronizare a conţinutului media de pe smartphone-uri şi tablete cu servicii de stocare online.

Cu o săptămână mai devreme, un tribunal din Coreea de Sud a decis că Apple şi Samsung şi-au încălcat reciproc brevetele de invenţie pentru diverse tehnologii. Instanţa a cerut Apple să înceteze comercializarea iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 şi iPad 2 în Coreea de Sud, în timp ce Samsung trebuie să scoată de pe piaţă 12 produse, inclusiv Galaxy S, Galaxy S II şi Galaxy Tab. În plus, Apple trebuie să plătească Samsung daune de 40 milioane woni (35.000 dolari), iar compania sud-coreeană are de onorat despăgubiri de 25 milioane woni. Cele mai recente produse ale celor două companii nu sunt afectate de decizie.

În Australia, Apple a obţinut anul trecut o interdicţie preliminară pentru comercializarea tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1, interdicţie răsturnată în decembrie de compania sud-coreeană la curtea de apel. În luna iulie a început să se judece un nou proces în care cele două companii se acuză reciproc.Duelul dur dintre Apple, Samsung şi Google/Android ar putea ajuta Nokia şi Microsoft, marii întârziaţi ai "revoluţiei mobile", să se impună pe piaţă drept o alternativă convingătoare la ofertele existente. Unii producători de telefoane Android şi-ar putea creşte investiţiile în dispozitive pe platforma Windows pentru a se "feri" de litigii, consideră analiştii. "Sunt sigură că furnizorii din ecosistemul Android se întreabă cât va mai dura până când vor deveni ţinte ale Apple. Situaţia ar putea convinge unii producători să ia în calcul drept alternativă Windows Phone 8. Pentru companii precum HTC sau Samsung, care au anunţat deja că pregătesc produse Windows Phone 8, investiţiile în această platformă ar putea creşte", a declarat recent pentru Bloomberg Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner.

Nokia va lansa la începutul lunii septembrie noua generaţie de smartphone-uri Lumia, cu Windows Phone 8, iar Samsung a prezentat deja, la târgul IFA de la Berlin, mai multe produse performante bazate pe noul sistem de operare al Microsoft, inclusiv o tabletă care va intra în competiţie cu Microsoft Surface.Microsoft se poate lăuda atât cu câştigarea unui proces împotriva Motorola privind dispozitive Android, cât şi cu faptul că oferă protecţie faţă de litigii pe tema drepturilor de proprietate intelectuală, spre deosebire de Google, care distribuie gratuit sistemul Android şi nu se implică decât indirect în eventuale procese.

Nokia a intrat într-un parteneriat strâns cu Microsoft, devenind principalul partener al companiei şi cel mai important promotor al platformelor mobile Windows. Apariţia de produse concurente de la Samsung, HTC şi alte companii este binevenită şi pentru grupul finlandez, deoarece Windows Phone are nevoie în primul rând de popularitate, de o răspândire cât mai largă, pentru a permite atragerea dezvoltatorilor de aplicaţii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
smartphone,
tablete,
tribunale
/special/viitorul-smartphone-urilor-si-al-tabletelor-decis-in-tribunale-10022311
10022311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.