Vacanţele în spaţiu, pe orbită sau pe lună, tot mai aproape de realitate. Preţuri cu şase cifre

Autor: Vlad Popescu Postat la 19 septembrie 2012 43 afişări

Pentru cei cărora Pământul li se pare deja prea mic, fascinaţi de ultima frontieră sau aflaţi în căutare de noi experienţe, turismul spaţial este aproape de a deveni realitate. Staţia Spaţială Internaţională a găzduit deja şapte turişti care, pentru 50 milioane de dolari, au petrecut până la 12 zile pe orbită, serviciu oferit de compania Space Adventures, din Virginia, SUA.

Compania lui Robert Bigelow, operatorul hotelier, a lansat deja două "habitaturi" pe orbită şi şi-a suspendat operaţiunile, aşteptând dezvoltarea de zboruri comerciale în spaţiu capabile să aducă oaspeţi.

PIONIERI ŞI PRESTIGIU

Space Adventures, care a dus deja în ultimii 10 ani şapte turişti pe Staţia Spaţială Internaţională, este de departe pionierul industriei, având cel mai bogat şi mai vechi palmares. Asemenea multor competitori, Space Adventures utilizează uneori tehnologie şi instalaţii ale fostei Uniuni Sovietice, inclusiv centrul de lansări spaţiale din Kazahstan. Următorul zbor organizat de companie va avea loc în 2014 şi va ridica pasagerii la peste 320 de kilometri de Pământ. Space Adventures oferă şi servicii mai accesibile omului de rând, precum un scurt zbor în imponderabilitate la bordul unui avion Boeing 727 modificat, care porneşte de la 4.950 de dolari, sau antrenamente în instalaţii centrifuge de la 9.750 dolari. Serviciul premium afişat pe site-ul companiei este o călătorie pe partea îndepărtată a Lunii, care ar costa aproximativ 150 milioane de dolari. Preşedintele Space Adventures, Tom Shelley, susţine că are deja un client pentru această călătorie.

Space Adventures ar putea să o aducă pe Staţia Spaţială Internaţională pe Sarah Brightman, care ar fi în discuţii cu compania pentru o astfel de călătorie, potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională. Compania a mai dus pe orbită personalităţi precum Charles Simony, creatorul Microsoft Office, sau Guy Laliberté, fondator şi lider al Cirque Du Soleil, care au plătit aproximativ 30 milioane de dolari pentru un sejur pe SSI.

Turiştii au fost transportaţi în capsula rusească Soyuz, care în prezent nu mai este disponibilă pentru turişti, din moment ce a rămas singura variantă pentru transportul astronauţilor după ce NASA şi-a pensionat navetele. NASA şi agenţia rusă Roscosmos intenţionează însă să introducă misiuni de nouă luni şi chiar un an pe Staţia Spaţială, faţă de maximum şase luni în prezent, astfel că zborurile oficiale ale capsulei Soyuz vor fi mai rare, permiţând utilizarea ei pentru turism.Space Adventures mizează însă pe intenţia Rusiei de a-şi "învia" programul de turism spaţial.

Tot în Rusia, compania aeronautică NPO Molniya pregăteşte o navetă pentru turişti spaţiali, potrivit RIA Novosti. Proiectul are ca scop turismul spaţial pe orbita terestră apropiată şi lansări de sateliţi de mici dimensiuni. Aeronava se va putea ridica la maximum 120 de kilometri, iar cei până la 14 pasageri vor petrece 3-5 minute în imponderabilitate, cu o privelişte de neuitat.

Astfel, primele zboruri turistice în spaţiu ar putea avea loc încă de anul viitor, iar administraţia de la Washington estimează că această industrie ar putea ajunge, peste 10 ani, la o cifră de afaceri anuală de un miliard de dolari, potrivit oficialilor americani citaţi de presa internaţională în primăvară.

NASA a contractat recent două companii pentru a transporta marfă şi echipamente către Staţia Spaţială Internaţională, complexul de cercetare care orbitează planeta, în care s-au investit 100 miliarde de dolari. Contractele au o valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.Agenţiile spaţiale guvernamentale şi companiile de profil pregătesc şi zboruri suborbitale pentru organizaţii de cercetare, instituţii academice şi companii care vor să facă experimente sau să transporte mărfuri şi echipamente în spaţiu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vacanţe,
spaţiu,
preturi
/special/vacantele-in-spatiu-pe-orbita-sau-pe-luna-tot-mai-aproape-de-realitate-preturi-cu-sase-cifre-10093663
10093663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.