Topul celor mai scumpe costume vandute in Romania

Postat la 22 septembrie 2009 3059 afişări

Un articol din Wall Street Journal conchidea ca, de teama sau in urma unei concedieri, stilul vestimentar si atitudinea legata de el se schimba. Spre exemplu, multi dintre oamenii de afaceri care au ramas fara slujba in urma crizei financiare au inceput sa se imbrace in costum chiar si pentru intalniri neoficiale. La urma urmei, oricand se poate ivi o ocazie de a incheia un nou contract.

Un costum realizat integral din aceasta stofa costa aproximativ 20.000 de euro. Exista clienti care au platit preturi extravagante pentru costume din stofa cu praf de diamant (Diamond Chip), cu fire din aur de 22 de carate (Gold Treasure) sau cu pulbere de lapislazuli. Costumele din astfel de materiale pretioase nu pot fi realizate decat traditional, preturile depasind 5.000 de euro. Un costum creat semitraditional costa mai putin, incepand de la 1.200 de euro si este de obicei gata pentru umeras in maxim o luna, in timp ce la un costum cusut in intregime manual se lucreaza aproximativ 2 luni de zile.

De aproape doi ani, compania lucreaza si cu Brioni, celebra casa ce realizeaza costume "su misura", insa pana in momentul de fata majoritatea incasarilor provin din vanzarile Scabal si Loro Piana.

In conditiile crizei financiare, Julia Kristensen spune ca Stil European Impex este afectata de criza, insa unele afaceri din cadrul companiei, ca de exemplu Casa Frumoasa Store, unde de curand s-a deschis si un Champagne & Caviar Bar, au consemnat cresteri.

Brandul italian Ermenegildo Zegna ofera in Bucuresti costume pe masura din 2007. "In ultimii ani s-a produs o crestere mondiala de 10% in ceea ce priveste serviciul «made to measure», astfel incat aceasta divizie reprezinta o componenta integrata in dezvoltarea brandului Zegna", spune Daniel Rosner, managing director Alsa Fashion Group. In Romania, adauga el, serviciul "su misura" a generat in sezonul toamna-iarna 2008-2009 o crestere de 243,7% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cele mai populare stiluri de croitorie promovate de magazinele Zegna poarta numele unor orase cunoscute din Italia: Roma - linia business si cea mai bine vanduta la nivel international - si Milano - care promoveaza linii mai atletice. Exista si linia Couture, creata intr-un stil italian clasic si mult personalizat de catre croitor. Preturile pentru un costum din cele trei game Zegna pornesc de la 2.500 de euro si pot ajunge la peste 10.000 de euro, in functie de finisari manuale, de stofa si de gradul de personalizare (se pot realiza peste 100 de personalizari la cererea clientului).

Costumele "su misura" sunt realizate de obicei de catre Matteo Cavaliere, croitorul casei, care vine din Italia de mai multe ori pe an pentru a lua masurile clientilor din Romania. Acestia pot alege dintre 450 de stofe, in vreme ce toate captuselile si accesoriile sunt realizate din fibre naturale, bumbac, par de cal si matase. Finisajele sunt realizate de mana, de la tiv pana la cusaturile etichetei interioare ce poarta numele clientului, iar durata realizarii unui costum pe masura este intre 4 si 6 saptamani.

Pentru oamenii de afaceri care vor de la costumele lor ceva mai multa culoare, Alexandru Ciucu a deschis la randul sau, in anul 2006, un atelier de croitorie "pe masura". In atelierul lui Alexandru Ciucu s-au purtat anul acesta costumele si camasile business bleumarin, roz/rosu si alb, iar ca model, sacoul cambrat cu revere clasice, pantalonii pana si camasile cu pense. Preturile pentru un costum realizat de catre Ciucu oscileaza intre 700 si 3.000 de euro, in functie de calitatea tesaturii. Insa unele dintre cele mai extravagante si costisitoare cereri ale clientilor atelierului Alexandru Ciucu au fost tinutele de ceremonii, prin care designerul declara ca vrea sa revigoreze "concepte vestimentare masculine ce impun o atitudine princiara, aristocratica".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/topul-celor-mai-scumpe-costume-vandute-in-romania-4911271
4911271
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.