Toamna batranului Yen

Postat la 17 noiembrie 2009 100 afişări

Cat de mult se poate indatora o tara industrializata, inainte de limita de la care economia si moneda ei nationala incep sa se incovoaie si apoi sa se franga? Intrebarea aceasta ii framanta pe multi in Japonia. Anii de cheltuieli pentru baraje si cai rutiere costisitoare au umflat datoria publica a tarii la dublul valorii PIB, de cinci mii de miliarde de dolari.

Scaderea economisirii in sectorul public si in cel privat ar putea in cele din urma sa deturneze actualul excedent de cont curent, putand sa duca la cresterea dobanzilor atata vreme cat si sectorul privat si cel public sunt in competitie pentru obtinerea de fonduri. Dobanzile mai ridicate ar creste costurile returnarii datoriilor si ar creste riscul de incapacitate de plata pentru Japonia.

In cel mai rau caz, moneda nationala ar putea avea si ea de suferit, pe masura ce tot mai multi investitori abandoneaza Japonia in favoarea activelor din alte parti.

Si daca Japonia ar decide sa tipareasca si mai multi bani si sa lase inflatia sa actioneze pentru a-si mai reduce povara datoriei, oferta de yeni s-ar majora

rapid, subminand si mai mult valoarea yenului.

In ultimele luni, cresterea yenului pe principalele piete, concomitent cu slabirea dolarului, a degajat o falsa impresie de siguranta. Moneda nipona atinsese luna trecuta un maxim pe sapte luni, de 89 de yeni pentru un dolar, inainte de a se deprecia usor, in timp ce dobanzile aproape nule din SUA au indemnat investitorii sa-si mute banii in alta parte.

Multi strategi se asteapta ca yenul sa se intareasca si mai mult. "In 10 sau 20 de ani, excedentul de cont curent al Japoniei se va transforma in deficit, ceea ce va duce la un yen mai slab", spune Morita de la Barclays Capital. "Dar daca investitorii devin pesimisti cu privire la Japonia inainte de asta, atunci yenul va slabi si mai devreme."

Cu toate discutiile din ultima perioada cu privire la schimbarea dolarului ca moneda mondiala de referinta, yenul este cel care devine tot mai putin relevant, spun analistii. Doar 3,08% din rezervele valutare globale erau constituite in yeni la mijlocul lui 2009, in scadere de la 3,29% in aceeasi perioada a anului trecut si de la 6,4%, cat se inregistra in 1999. La jumatatea lui 2009, aproape 63% din rezervele valutare la nivel mondial erau in dolari.

Yenul se pregateste pentru un declin de durata, atat ca prestigiu, cat si ca valoare, pe masura ce investitorii isi pierd increderea in Japonia, spune Hideo Kumano, economist-sef la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii Dai-Ichi din Tokio. Avand in vedere starea financiara a Japoniei si situatia sa economica, spune Kumano, recenta apreciere a yenului in fata dolarului "nu este o revenire a vitalitatii Japoniei, ci este ultima zvacnire a yenului".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
macroeconomie,
Yen,
PIB,
bani,
Credit Suisse
/special/toamna-batranului-yen-5104832
5104832
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.