Toamna batranului Yen

Postat la 17 noiembrie 2009 100 afişări

Cat de mult se poate indatora o tara industrializata, inainte de limita de la care economia si moneda ei nationala incep sa se incovoaie si apoi sa se franga? Intrebarea aceasta ii framanta pe multi in Japonia. Anii de cheltuieli pentru baraje si cai rutiere costisitoare au umflat datoria publica a tarii la dublul valorii PIB, de cinci mii de miliarde de dolari.

Partidul Democrat, care a cucerit victoria la alegerile din august, a promis sa puna capat cheltuielilor publice excesive. Dar generoasa agenda sociala a guvernului - de la sprijinul financiar acordat familiilor cu copii si pana la accesul gratuit la educatia liceala - ameninta sa mareasca deficitul bugetar.

"E periculos pentru democrati sa persevereze cu toate proiectele lor, cand veniturile din impozite sunt atat de scazute", spune Chotaro Morita, analist-sef la Barclays Capital Japonia. "Din perspectiva globala, cuantumul datoriei Japoniei este sarit binisor din limitele normale."

Dar Japonia este bogata in economii si active detinute de indivizi si mai putin de 10% din datoria sa este catre straini. Prin comparatie, 46% din datoria Americii este detinuta de entitati externe, printre care tari ca China si Japonia. Mai mult, jumatate din obligatiunile guvernamentale ale Japoniei sunt detinute de sectorul public, in vreme ce reglementarile legale incurajeaza investitorii pe termen lung, ca bancile, fondurile de pensii si companiile de asigurari sa cumpere restul. Toate acestea fac improbabila o vanzare pripita a obligatiunilor, spun oficialii.

"Guvernul doar imprumuta dintr-un buzunar si pune bani in celalalt", spune Toyoo Gyothen, fost oficial de rang inalt in Ministerul de Finante si consilier monetar special al ministrului Fujii. "Desi cifrele par inspaimantatoare, avem totusi ceva loc de manevra." Multi analisti sunt de acord ca in timpul unei recesiuni, Japonia ar trebui sa se ingrijoreze mai putin de reducerea datoriei. Dar ei spun ca Tokio ar trebui sa aiba cel putin grija sa nu scape din mana fraiele cheltuielilor.

"Guvernul trebuie sa stabilizeze nivelul datoriei in primul rand si cat mai repede. Abia apoi se pot gandi sa stabileasca si alte obiective", spune Randall Jones, economist-sef pentru Japonia si Coreea de Sud la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Un plan credibil de a reduce cheltuielile este "important pentru a mentine increderea publicului in bonitatea fiscala a Japoniei",

arata evaluarea economica a OCDE pentru 2009.

Pe termen lung, chiar si activele importante ale Japoniei ar putea sa se deprecieze. O populatie care imbatraneste rapid inseamna ca pensionarii incep sa cheltuiasca din economii, pe masura ce cheltuielile guvernamentale cresc la randul lor ca sa poata acoperi numarul tot mai mare de retete medicale si de pensii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
macroeconomie,
Yen,
PIB,
bani,
Credit Suisse
/special/toamna-batranului-yen-5104832
5104832
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.