Tara Rasaritului de Deflatie

Postat la 23 septembrie 2010 123 afişări

Folosind o butada a lui Milton Friedman, banii aruncati din elicopter s-ar putea sa fie una dintre metodele de care ar avea nevoie banca centrala a Japoniei, in incercarea sa de a scoate tara dintr-o lunga perioada deflationista.

Yenul tinde sa se intareasca in raport cu alte valute in ciuda slabiciunilor din economia tarii, pentru ca Japonia continua sa acumuleze surplus comercial si de cont curent. In perioada iunie-august, yenul a crescut cu circa 8% fata de dolar, atingand la un moment dat chiar si un maximum pentru ultimii 15 ani, de 84,73 yeni/dolar, inainte de a se mai domoli.

Banca Japoniei ar putea combate cresterea yenului prin relaxarea in continuare a politicii monetare, pentru ca dobanzile mai mici ar stimula traderii sa vanda yenii si sa investeasca in alte valute. Dar in practica, atat timp cat dobanzile sunt la fel de mici ca mai peste tot in restul lumii - inclusiv in Statele Unite si zona euro - traderii valutari au putine motive sa abandoneze yenul.

Ministrii cabinetului nipon au deschis la sfarsitul lui august o dezbatere despre posibilitatea ca banca centrala sa faca mai mult pentru atenuarea cresterii yenului. "Autoritatile monetare ar trebui sa trimita un mesaj solid ca yenul e prea puternic", declara Seiji Maehara, influentul ministru al transporturilor si al infrastructurii.

Dar analistii se indoiesc ca banca centrala va putea fi agresiva, tinand cont de politica monetara pe care a dus-o pana acum. "Consideram ca piata isi face asteptari prea mari cu privire la contramasurile la deflatie si la cresterea yenului", a scris recent intr-o nota pentru clienti Taisuke Tanaka, strateg la Nomura Securities din Tokyo. "Piata isi va da curand seama cat de putine optiuni au mai ramas pentru autoritatile japoneze."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/tara-rasaritului-de-deflatie-7288039
7288039
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.