Ţara care vrea să implementeze un sistem cu note pentru cetăţeni. În funcţie de note poţi lua un credit mai bun sau chiar beneficia de prietenia apropiaţilor

Autor: Ioana Matei Postat la 09 noiembrie 2017 1924 afişări

Imaginaţi-vă o lume în care oamenii pot să îşi ofere reciproc ratinguri în baza interacţiunilor din viaţa de zi cu zi. în baza acestor scoruri, pot obţine un credit pentru un apartament mai bun, închiria o maşină de lux sau beneficia de prietenia apropiaţilor lor. Scenariu de film sau realitate? Ambele.

Ţara care vrea să implementeze un sistem cu note pentru cetăţeni. În funcţie de note poţi lua un credit mai bun sau chiar beneficia de prietenia apropiaţilor

Aşadar sistemul nu doar investighează comportamentul indivizilor, îl şi modelează. îi îndepărtează pe cetăţeni de cumpărături şi comportamente pe care guvernul nu le agrează. Prietenii indivizilor analizaţi au un rol de asemenea în ecuaţia ratingului. A cincea categorie este a relaţiilor interpersonale. Ce spune alegerea prietenilor online şi a interacţiunilor dintre ei  despre persoana care este evaluată? Share-uirea a ceea ce Sesame Credit se referă ca ene

rgie pozitivă online, mesajele frumoase despre guvern sau cât de bine funcţionează economia ţării îţi vor face scorul să urce. Reprezentanţii Alibaba spun că, indiscutabil, în prezent orice lucru negativ postat pe social media nu afectează scorurile (jurnaliştii de la Wired spun că nu ştiu dacă acest lucru este adevărat sau nu, deoarece algoritmul este secret), dar poţi vedea cum acest lucru ar putea avea un rol atunci când scorul cetăţenilor va fi lansat de guvern în 2020. Chiar dacă nu există niciun indiciu legat de faptul că cele opt companii private implicate în schema pilot aflată în derulare vor fi responsabile pentru propriul sistem al guvernului, nu este greu de crezut că acesta va dori să extragă maximum din cantitatea de date deţinute de aceste companii pentru SCS, în urma programelor pilot derulate.

Dacă acest lucru se întâmplă şi continuă ca noua normalitate sub propriul SCS al guvernului, va rezulta că aceste platforme private vor funcţiona ca agenţii spion pentru guvern. Postarea de opinii politice sau a linkurilor în care să fie menţionată piaţa Tienanmen nu au fost niciodată înţelepte în China, dar acum ar putea să afecteze în mod direct ratingul cetăţenilor. Scorul individual al unei persoane va fi afectat de ce spun şi fac prietenii lor online: dacă cineva cu care sunt conectaţi online va posta un comentariu negativ despre guvern, propriul lor scor va fi tras în jos.

De ce milioane de oameni au acceptat deja să participe la testul susţinut de guvern? Ar putea exista motive nedeclarate - frica de represalii, de exemplu, a celor care nu se înscriu voluntar - dar şi o ispită totodată, în forma recompenselor şi a privilegiilor speciale pentru acei cetăţeni care se dovedesc a fi de încredere pentru Sesame Credit. Dacă scorul lor ajunge la 600, pot să facă un credit de nevoi personale de până la 5.000 de yuani pe care să-l folosească pentru cumpărături online pe site-ul Alibaba. Dacă ajung la 650 de puncte, pot închiria o maşină fără să lase un depozit. Sunt de asemenea îndreptăţiţi la check-inuri rapide la hoteluri şi pentru folosirea check-inului VIP în aeroportul internaţional din Beijing.

Cei care au mai mult de 666 de puncte pot primi un împrumut în bani de până la 50.000 de yuani, în mod evident, de la Ant Financial Services. La peste 700 de puncte pot aplica pentru călătorii în Singapore fără documente de suport cum ar fi o scrisoare de la angajator, iar la 750 obţin o aplicaţie rapidă spre o viză paneuropeană Schengen. Scorurile mai ridicate au devenit deja un simbol al statutului: aproape 100.000 de oameni se laudă în legătură cu scorurile lor pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, în doar câteva luni de la lansarea programelor pilot. Un scor al cetăţenilor poate afecta chiar şi şansele de a obţine o întâlnire sau găsirea unui partener pentru căsătorie, în condiţiile în care cu cât mai mare este ratingul pe Sesame, cu atât mai vizibile vor fi profilurile lor de dating pe Baihe.

Sesame Credit oferă deja sfaturi care să-i ajute pe indivizi să îşi îmbunătăţească ratingul, ce conţin inclusiv avertismente referitoare la efectele negative ale prieteniei cu cineva care are un scor mic. Acest lucru ar putea conduce la creşterea popularităţii consilierilor în scoring, care vor furniza sfaturi legate de câştigarea punctelor, sau a consultanţilor dispuşi să ofere sfaturi de experţi despre cum să îşi îmbunătăţească utilizatorii în mod strategic scorul sau cum să iasă de pe o listă neagră.

Sesame Credit este o versiune gamificată, ce foloseşte big data, a metodelor de supraveghere ale Partidului Comunist - acel dang’an. Regimul deţinea câte un dosar al fiecărui individ, în care erau urmărite transgresiunie politice şi personale ale acestuia. Dang’an-ul unui cetăţean îl urmărea întreaga viaţă, de la şcoală la locul de muncă. Oamenii au început să îşi raporteze prietenii şi chiar şi membrii familiei. Acelaşi lucru se va întâmpla cu dosarele sociale. Oamenii vor fi motivaţi să le spună prietenilor şi familiei: ”Nu posta asta. Nu vreau să îţi strici scorul, iar în acelaşi timp nu vreau să îl strici pe al meu“, concluzionează jurnaliştii de la Wired

Este posibil de asemenea să se nască pieţe negre ale reputaţiei. în acelaşi mod în care like-urile pe Facebook şi Twitter pot fi cumpărate, indivizii ar putea plăti pentru a-şi manipula scorul. Iar în ceea ce priveşte securitatea datelor, hackerii ar putea să schimbe sau să fure informaţia stocată digital.

Noul sistem reflectă un schimb vicios de paradigmă: o gamificare a obedienţei. Este o metodă de control social împachetată într-un sistem de bonusare. în prezent, Sesame Credit nu îi penalizează pe oameni că ”nu sunt demni de încredere“ - este mai eficient să îi ţii captivi pe oameni cu recompense pentru un comportament bun. Dar Hu Tao, managerul Sesame Credit, precizează că sistemul este construit astfel încât cei care nu sunt totuşi demni de încredere nu vor putea închiria o maşină, împrumuta bani şi nici măcar să îşi găsească un loc de muncă. A dezvăluit chiar şi că Biroul de Educaţie al Chinei a fost abordat de Sesame Credit pentru dezvăluirea listei de studenţi care au copiat la examenele naţionale, cu scopul de a-i face să plătească pentru acest lucru în viitor.

Modalităţile de penalizare se vor schimba dramatic după ce sistemul guvernului va deveni obligatoriu, în 2020. Pe 25 septembrie 2016, Biroul Consiliului General de Stat şi-a actualizat politica denumită ”Avertizări şi mecanisme de pedeapsă pentru persoanele care fac subiectul înşelării încrederii“. Concluzia este simplă: ”Dacă încrederea este înşelată la un capitol, restricţiile sunt impuse peste tot“.

Spre exemplu, oamenii cu ratinguri scăzute vor avea viteze la internet reduse, acces restricţionat la restaurante, cluburi de noapte sau cluburi de golf şi nu vor mai avea dreptul de a călători liber în afara ţării. Scorurile vor influenţa aplicaţiile pentru închirieri ale persoanelor, posibilitatea de a obţine o asigurare sau un împrumut şi chiar şi beneficii de securitate socială. Cetăţenii cu scoruri scăzute nu vor fi angajaţi de anumiţi angajatori şi le vor fi interzise anumite slujbe, printre care în domeniul serviciilor civile, jurnalismului, juridic - unde se presupune că trebuie să dai dovadă de încredere. Cetăţenilor cu ratinguri scăzute le va fi restricţionat accesul la şcoli private.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.