Seceta pârjoleşte recoltele din SUA şi Europa şi s-ar putea muta în Asia şi Australia, în plină criză economică şi financiară

Autor: Vlad Popescu Postat la 31 iulie 2012 75 afişări

Europa se zbate în recesiune, iar criza datoriilor de stat se apropie de aniversarea a trei ani de la debut. Un şomaj încăpăţânat a pus stăpânire pe Statele Unite, pe fondul unei reveniri economice nehotărâte.

Cele mai "timpurii" creşteri de preţuri ar putea fi înregistrate la carne de pasăre şi ouă, care au un ciclu de viaţă mai scurt decât al porcilor sau vitelor şi sunt crescute în principal cu porumb, potrivit lui Bill Lapp, fost economist-şef la ConAgra Foods şi preşedinte al institutului Advanced Economics Solutions din Omaha, Nebraska.

Pe de altă parte, Departamentul Agriculturii din SUA estimează că populaţia ar putea plăti anul viitor preţuri cu până la 4% mai ridicate pentru alimente din cauza secetei din acest an. Producţia slabă de porumb ar putea umfla preţul cărnii de vită cu 5%.

Washingtonul a declarat stare de dezastru în numeroase teritorii din 29 de state, iar recolta de porumb ar putea fi cea mai slabă din 2006. Guvernul federal de la Washington a început deja distribuirea ajutoarelor de urgenţă pentru agricultorii cei mai afectaţi de secetă, iar Congresul pregăteşte măsuri speciale prin care va realoca fonduri substanţiale de la programe agricole neprioritare.

Între timp, Consiliul pentru Cereale de la Londra estimează că stocurile mondiale de porumb vor scădea la 115 milioane tone la sfârşitul anului agricol 2012-2013, minimul ultimilor şase ani, iar mai multe ţări, inclusiv Rusia, Ucraina şi Kazahstan, vor reduce semnificativ exporturile de cereale.

Revenind în România, agricultorii au cerut instituirea stării de urgenţă din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susţine că 80% din cultura de porumb este compromisă. El spune că rezervele de cereale ale României sunt suficiente pentru cel mult două săptămâni, după care ar trebui să se recurgă la importuri.

Agricultorii din mai multe judeţe au reclamat în ultimele zile că mare parte din culturile de cereale a fost compromisă din cauza secetei şi au cerut declararea stării de urgenţă.

Guvernul Ponta a anunţat un set de măsuri pentru combaterea efectelor secetei din acest an. Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul agriculturii Daniel Constantin, premierul Victor Ponta a promis mai multe măsuri prin care statul să sprijine producătorii agricoli.

Pe scurt, măsurile se referă la subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii, urgentarea investiţiilor în infrastructura de irigaţii, pregătirea unei hotărâri de guvern pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au suferit de pe urma secetei, precum şi crearea unui fond de creditare cu dobânzi preferenţiale pentru fermieri.

În mai multe judeţe - între care Iaşi, Dolj, Covasna, Hunedoara şi Sălaj - seceta a distrus culturile de porumb şi floarea-soarelui în proporţie de până la 80-100%, reprezentanţii direcţiilor agricole vorbind despre o "secetă ca în 1946". Serviciul Agricol Extern al Departamentului Agriculturii din Statele Unite estimează, într-un raport recent, citat de Bloomberg, că recolta de grâu din România va scădea în acest sezon cu 31%, de la 7,2 milioane tone la 4,95 milioane tone. Totodată, agenţia anticipează că producţia de orz a României va scădea cu 26%, de la 1,3 milioane tone la 960.000 tone. Recolta de porumb va fi cu 16% mai redusă decât sezonul trecut, de la 10,5 milioane tone la 8,8 milioane tone.

Ministrul Agriculturii nu a oferit o estimare a pagubelor în agricultură din cauza secetei din acest an, motivând că "nu vrea să influenţeze preţurile", fără să precizeze nici suprafaţa agricolă la nivel naţional unde sunt estimate pierderi din cauza secetei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seceta,
recolte,
apa,
Asia
/special/seceta-parjoleste-recoltele-din-sua-si-europa-si-s-ar-putea-muta-in-asia-si-australia-in-plina-criza-economica-si-financiara-9909845
9909845
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.