Seceta pârjoleşte recoltele din SUA şi Europa şi s-ar putea muta în Asia şi Australia, în plină criză economică şi financiară

Autor: Vlad Popescu Postat la 31 iulie 2012 75 afişări

Europa se zbate în recesiune, iar criza datoriilor de stat se apropie de aniversarea a trei ani de la debut. Un şomaj încăpăţânat a pus stăpânire pe Statele Unite, pe fondul unei reveniri economice nehotărâte.

Agenţia europeană estimează că producţia la hectar de grâu va scădea în acest an în România cu 23,1%, la 2,79 tone. Scăderi mai abrupte sunt prognozate pentru Portugalia, -37,1% şi Spania, -29,5%, în timp ce în Ungaria este prevăzut un declin de 8,7%.Recolta de porumb va resimţi însă în cea mai mare măsură efectele secetei, cu o scădere de 28,9% a producţiei la hectar în acest an faţă de cel anterior, la 3,18 tone, potrivit MARS. România va avea astfel cel mai abrupt declin din UE, în timp ce media europeană indică minus 11,7%, la 6,73 tone. România figurează totodată cu scăderi puternice în privinţa producţiei la hectar de orz, -23,8%, la 2,55 tone şi rapiţă, -23,6%, la 1,48 tone.

Majoritatea statelor membre vor înregistra în acest an scăderi ale principalelor recolte de cereale, potrivit estimărilor agenţiei europene, cele mai notabile excepţii fiind Franţa şi Germania, ocolite de secetă şi îmbăiate în luna iulie în ploi abundente.În Italia, al treilea mare producător de porumb din UE, recolta la hectar va fi cu aproape 10% mai mică în acest an faţă de 2011, de 8,8 tone, din cauza temperaturilor ridicate. În Bulgaria, 15 iulie a fost cea mai fierbinte zi din ultimul secol, iar românii se topesc la temperaturi de peste 35 grade Celsius la umbră, oficialităţile avertizând că recolta ar putea fi afectată sever.

Cedric Weber, directorul general al consultanţei Offre et Demande Agricole, din Franţa, a avertizat că temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă în sudul Europei şi în regiunea Mării Negre afectează sever porumbul în actuala etapă de creştere."Toată lumea este atentă la SUA, dar este clar că vom avea nevoie de importuri masive de grâu şi porumb şi în Europa", a spus Weber pentru Bloomberg.La sud de Dunăre, estimările CE indică o producţie la hectar de 3,63 tone de grâu în Bulgaria, în scădere cu 7,5% faţă de anul trecut, iar randamentul culturilor de porumb va fi cu 22,6% mai slab, de 4,26 tone la hectar.

Ucraina înregistrează cele mai ridicate temperaturi din ultimii 10 ani pentru această perioadă a anului, iar autorităţile din Kazahstan au avertizat că se confruntă cu "secetă alarmantă" în mai multe zone cu suprafeţe plantate cu cereale.Guvernul rus a redus estimările pentru producţia de cereale din acest an la 80 milioane tone, de la 94 milioane tone. Anul trecut seceta a determinat Moscova să interzică timp de aproape un an exporturile de cereale, iar Ucraina a introdus restricţii pe exporturi din motive similare. Potrivit agenţiei Interfax, tot mai multe zone agricole din Rusia declară situaţie de urgenţă din cauza secetei, în timp ce datele guvernului indică un total de 20 de regiuni afectate de temperaturi extreme.

În India, ministrul agriculturii a avertizat recent că cele mai slabe precipitaţii din ultimii trei ani au determinat agricultorii să amâne semănatul, iar Australia trece deja printr-o vară neobişnuit de uscată, care s-ar putea transforma într-o secetă severă în cazul apariţiei El Niño.Indicele preţurilor globale la alimente, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite, este cu 18% sub nivelul record înregistrat în februarie 2011, iar grâul este cu 36% sub maximul istoric din februarie 2008. Preţurile la carne ar putea bate în retragere, deoarece creşterea cotaţiilor cerealelor majorează costul furajelor şi determină producătorii să sacrifice mai multe animale. Goldman Sachs şi-a redus estimările privind preţul cărnii de porc peste şase luni cu 20%.

"Transmiterea cotaţiilor mărfurilor în preţurile retail durează de obicei câteva luni, iar cea mai mare parte a impactului secetei va fi resimţită în 2013", spune Richard Volpe, economist la Departamentul Agriculturii din SUA."Inflaţia preţurilor la alimente va fi destul de blândă în acest an", confirmă şi Bob Young, economist-şef la American Farm Bureau Federation. Preţurile mai ridicate la fructe şi legume, cauzate de îngheţul de la începutul anului, influenţează deja costul "la raft", iar majorarea cheltuielilor cu porumb şi soia, folosite în furaje, nu va influenţa imediat preţurile cărnii, a adăugat el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seceta,
recolte,
apa,
Asia
/special/seceta-parjoleste-recoltele-din-sua-si-europa-si-s-ar-putea-muta-in-asia-si-australia-in-plina-criza-economica-si-financiara-9909845
9909845
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.