Scandal la Bitcoin. Cum a ajuns moneda să fie folosită pentru spălare de bani

Postat la 04 februarie 2014 2662 afişări

Bitcoin se confruntă cu o nouă criză de imagine, după arestarea unui personaj important al comunităţii din spatele monedei electronice. Fostul director al platformei de tranzacţionare BitInstant Charlie Shrem este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani prin intermediul monedei virtuale. Acesta este acuzat că a facilitat tranzacţii ilegale pentru utilizatorii pieţei electronice cunoscute drept Silk Road.

Scandal la Bitcoin. Cum a ajuns moneda să fie folosită pentru spălare de bani

Gemenii Cameron şi Tyler Winklevoss, care au investit în BitInstant în 2012, au urmat aceeaşi cale. „Când am investit în BitInstant în toamna anului 2012, conducerea companiei s-a angajat să repecte toate legile aplicabile - inclusiv cele privind spălarea de bani - şi nu ne-am aşteptat să nu fie aşa. Deşi BitInstant nu este numită în acuzaţiile aduse lui Charlie Shrem, suntem foarte îngrijoraţi în privinţa arestării sale. Eram investitori pasivi şi vom face tot ce putem pentru a ajuta autorităţile. Susţinem toate eforturile autorităţilor de a se asigura că sunt respectate cerinţele împotriva spălării banilor şi aşteptăm reglementări clare privind tranzacţiile cu bitcoin„,

au spus cei doi într-un comunicat.

Unul dintre apropiaţii lui Shrem dispuşi să dea declaraţii despre arestare a fost Roger Ver, un libertar - adept al libertăţii absolute. Ver este cel care i-a asigurat lui Shrem primele fonduri pentru dezvoltarea companiei BitInstant. Ver a comentat asupra faptului că acuzaţiile împotriva lui Shrem vin din faptul că a facilitat cu bună ştiinţă tranzacţii cu bitcoin pentru cumpărarea de droguri şi că ar fi cumpărat el însuşi droguri de pe piaţa neagră Silk Road.

„Oamenii îşi controlează propriul corp şi au dreptul absolut de a-şi introduce în organism orice doresc. Cei precum agenţii de la FBI şi DEA (agenţia federală de combatere a drogurilor) care vor să închidă în cuşti oamenii care cumpără, vând sau folosesc droguri sunt adevăratul rău şi trebuie să se oprească. Aştept ziua în care îşi vor realiza greşelile şi nu vor mai face lucruri rele în numele aplicării legii„, a spus Ver.

Din păcate pentru Shrem, este puţin probabil să aibă vreun succes semnificativ în combaterea acuzaţiilor autorităţilor prin punerea sub semnul întrebării a eticii războiului împotriva drogurilor. Shrem şi BitInstant ar putea deveni în urma anchetei autorităţilor exemple pentru ce s-ar putea întâmpla dacă ecosistemul bitcoin ar deveni piaţa complet nereglementată pe care o doresc unii dintre susţinătorii monedei.

BITCOIN A FOST LANSATĂ ÎN 2008 DE UN GRUP DE PROGRAMATORI, CUNOSCUT SUB NUMELE DE SATOSHI NAKAMOTO. Moneda virtuală poate fi generată, într-un număr limitat, de utilizatorii unui program special creat, prin efectuarea unor calcule matematice complexe, şi nu este reglementată de vreo autoritate centrală.Moneda virtuală câştigă treptat în popularitate în rândul comercianţilor din întreaga lume, care vând de la bilete la meciuri de baschet şi până la mixere de bucătărie.

Procuratura federală a lansat un prim proces legat de bitcoin în octombrie anul trecut, împotriva lui Ross William Ulbricht, operatorul platformei de tranzacţionare Silk Road, acuzat de spălare de bani. Ulterior, alte trei persoane au fost puse sub acuzare, pentru că au ajutat la operarea acestei plaforme. Toţi acuzaţii pledează nevinovat, la un tribunal din Manhattan. O altă acuzaţie este cea de efectuare fără licenţă a operaţiunilor de transfer de bani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/scandal-la-bitcoin-cum-a-ajuns-moneda-sa-fie-folosita-pentru-spalare-de-bani-12020374
12020374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.