Scandal la Bitcoin. Cum a ajuns moneda să fie folosită pentru spălare de bani

Postat la 04 februarie 2014 2662 afişări

Bitcoin se confruntă cu o nouă criză de imagine, după arestarea unui personaj important al comunităţii din spatele monedei electronice. Fostul director al platformei de tranzacţionare BitInstant Charlie Shrem este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani prin intermediul monedei virtuale. Acesta este acuzat că a facilitat tranzacţii ilegale pentru utilizatorii pieţei electronice cunoscute drept Silk Road.

Scandal la Bitcoin. Cum a ajuns moneda să fie folosită pentru spălare de bani

În 2012, Shrem a atras atenţia utilizatorilor de bitcoin cu un anunţ privind lansarea unui card de debit. MasterCard a negat în august că discută cu BitInstant despre un card de debit bazat pe bitcoin. Compania lui Shrem a răspuns că va lansa în numai câteva săptămâni propriul card, acceptat peste tot unde se pot face tranzacţii prin MasterCard. Cardul bitcoin nu a mai apărut niciodată.

OPT LUNI MAI TÂRZIU, SHREM A FOST PREZENTAT ÎNTR-UN ARTICOL DIN BUSINESSWEEK DESPRE TINERI ANTREPRENORI CARE AU INTRAT ÎN ACEASTĂ AFACERE CU ANI ÎNAINTE CA MONEDA SĂ DEVINĂ CUNOSCUTĂ. În timpul interviului acordat publicaţiei, Shrem purta un inel, pe care era gravat codul de acces la „portofelul„ bitcoin din calculatorul său. „Au început să mă numească Charlie Patru Degete„, a spus Shrem, glumind despre faptul că un hoţ care ştie despre inel ar putea chiar să-i taie degetul. Agitaţia din jurul succesului BitInstant s-a calmat câteva luni mai târziu, când a fost deschis împotriva companiei primul proces.

Shrem a anticipat de mai mult timp că ar putea avea probleme. „Cheltuiesc zilnic mii de dolari cu avocaţii doar ca să fiu sigur că nu ajung la închisoare„, spunea el într-un interviu pentru documentarul „Creşterea şi creşterea bitcoin„. În iulie, împotriva companiei sale a fost deschis primul proces colectiv, într-un tribunal federal din New York, de către persoane care au acuzat că BitInstant şi-a prezentat fals un serviciu şi nu a restituit comisioanele clienţilor ale căror tranzacţii au durat mai mult decât ar fi trebuit. BitInstant cerut tribunalului respingerea procesului.

LA SCURT TIMP, BITINSTANT ŞI-A SUPSPENDAT SERVICIILE. Potrivit unei postări pe blogul companiei, între timp închis, activitatea a fost oprită pentru „îmbună-tăţirea codului„.

Problemele BitInstant nu au pus capăt, însă, implicării lui Shrem în comunitatea bitcoin. Ascensiunea sa nu a fost legată doar de succesul companiei; milionarul era o forţă influentă printre multele voci care încercau să contureze viitorul monedei electronice.

SHREM ESTE MEMBRU FONDATOR AL FUNDAŢIEI BITCOIN ŞI PÂNĂ RECENT VICEPREŞEDINTE. Pagina despre conducere a fundaţiei nota, înainte de a fi modificată în lumina noilor evenimente, că Shrem „a ajutat la apariţia economiei bitcoin la începutul anului 2011„.

Fundaţia s-a distanţat de Shrem într-un anunţ oficial, după ce acesta a fost acuzat de spălare de bani. „Suntem surprinşi şi şocaţi. Ca fundaţie, luăm în serios acuzaţiile şi nu acceptăm activităţi ilegale„, a declarat un purtător de cuvânt.Shrem şi-a depus demisia din postul de vicepreşedinte.

„Trebuie să rămânem concentraţi asupra misiunii noastre de a standardiza, proteja şi promova bitcoin. Charlie a contribuit cu mult efort personal şi resurse pentru a sprijini acceptarea monedei, iar o dispută legală prelungită i-ar distrage atenţia de la această misiune. Astfel că, pentru a se concentra pe procesul care urmează, a fost luată decizia de comun acord ca Charlie Shrem să demisioneze cu efect imediat„, a afirmat directorul executiv al fundaţiei, Jon Matonis.

MEMBRII CONDUCERII BITCOIN FOUNDATION NU SUNT SINGURII CARE S-AU DEZIS DE SHREM ÎN URMA ARESTĂRII.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/scandal-la-bitcoin-cum-a-ajuns-moneda-sa-fie-folosita-pentru-spalare-de-bani-12020374
12020374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.