Revolta online a proletarilor chinezi

Postat la 05 iulie 2010 27 afişări

Revoltele contra conditiilor de munca ale lucratorilor din China au loc intr-un context neasteptat de bine garnisit tehnologic, cu SMS-uri si filmulete urcate pe diverse site-uri si bine supravegheata din umbra de guvernul chinez.

De ani de zile, activistii sindicali au tot facut publice conditiile grele de munca din uzinele din China, inregistrand in secret imagini si filmulete cu telefoanele mobile din fabrici si publicand pe internet documente care demonstrau violarea legislatiei muncii. Ce e nou si de remarcat e ca aceste activitati, foste clandestine, au devenit acum deschise si la vedere. In mai, spre exemplu, cand au fost relatari despre o serie de sinucideri misterioase la uzina Foxconn Technology din apropiere de Zhonshan, unul dintre cei mai mari producatori de electronice, au aparut filmulete video online care arata cum agentii de securitate ii maltrateaza pe muncitori.

Iar cativa utilizatori care s-au recomandat ca muncitori la Foxconn au pus pe internet fisele de pontaj, aratand ca orele lor suplimentare depaseau limitele stabilite prin lege. In Zhongshan, unde multi dintre muncitorii de la Honda Lock s-au intors temporar la munca, in vreme ce negocierile privitoare la salarii continuau, muncitorii au urmat un model clasic, stabilit de cei care au intrat in greva in mai la o fabrica Honda de angrenaje de transmisie din orasul Foshan.

Liderii grevei din Foshan au organizat si au comunicat cu peste 600 de muncitori prin diverse mijloace, inclusiv prin infiintarea unor camere de chat pe QQ. "Eu am creat una chiar in noaptea dinaintea grevei, si avea deja 40 de membri", marturiseste Xiao Lang, unul dintre cei doi lideri ai grevistilor din Foshan. Xiao a fost concediat de Honda dupa ce a condus protestele. Muncitorii de la alte uzine Honda spun ca au urmarit online ce se intampla la Foshan si au inceput sa se gandeasca la propriile proteste.

Guvernul chinez a permis presei controlate de stat sa publice si sa transmita stiri despre prima greva de la Foshan. Dar cand stirile despre greva au devenit virale, guvernul a emis o directiva care interzicea practic relatarile. Eforturile de comunicare ale muncitorilor n-au incetat insa.

Cei din aceeasi generatie cu muncitorii chinezi, mai putin dispusi sa accepte salariile si conditiile de lucru ale predecesorilor lor, sunt si printre primii locatari ai mediului digital chinezesc. Unul dintre grevistii din Zhongshan, care are in jur de 20 de ani, spune ca foloseste calculatorul de cand avea 7 ani. A invatat sa urce filmulete pe Youku.com si pe 56.com si citeste stirile pe Baidu.com. Tot el a scris posturi pe blog despre greva de la Honda Lock si articolele de pe QQ si a spus ca unele dintre comentariile lui au fost preluate de presa straina, ceea ce a atras si mai mult a atentiei asupra grevei de la Honda Lock. Intre timp, spune el, presa chineza controlata de stat a ignorat telefoanele pe care el le-a dat in incercarea de a atrage si alte relatari despre greva.

Muncitorii de la Honda Lock asteapta inca rezultatele negocierilor conduse de guvern pentru salarii mai mari si pentru conditii mai bune de munca. Chiar daca le-au fost oferite cresteri de salarii de doar 11%, multi dintre muncitori spun ca sunt increzatori ca vor primi o crestere cu 50% a salariilor, pana la 234 de dolari pe luna, la fel cum au primit muncitorii de la fabrica Honda din Foshan. "Toate acestea nu s-ar fi putut intampla daca n-am fi auzit despre ce s-a intamplat in Foshan", spune muncitorul, care foloseste calculatorul de la varsta de 7 ani. "Am urmat exemplul lor si, prin urmare, de ce n-am primi aceeasi crestere ca si ei?"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special
/special/revolta-online-a-proletarilor-chinezi-6480518
6480518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.