Revolta online a proletarilor chinezi

Postat la 05 iulie 2010 27 afişări

Revoltele contra conditiilor de munca ale lucratorilor din China au loc intr-un context neasteptat de bine garnisit tehnologic, cu SMS-uri si filmulete urcate pe diverse site-uri si bine supravegheata din umbra de guvernul chinez.

N-ar fi fost posibil asa ceva daca in ultimul deceniu guvernul chinez nu ar fi facut un demers constant de a micsora discrepantele digitale din tara, reducand preturile telefoanelor mobile si al accesului la internet - o campanie de modernizare care a facut ca tara asiatica sa aiba cea mai mare populatie cu acces la internet din lume (400 de milioane) si le-a permis si celor mai saraci dintre saraci sa intre pe internet si sa-si faca acum cunoscute doleantele referitoare la conditiile de munca. "Multi nu s-au gandit ca si muncitorii se pot organiza folosind aceste tehnologii", explica Goubin Yang, profesor la Colegiul Barnard. Serviciile de internet si dispozitivele electronice, spun analistii, au devenit vehiculele schimbarilor sociale cam la fel cum masina de scris si presa tipografica au fost mijloacele de informare preferate in iunie 1989, cand protestele din Piata Tienanmen din Beijing s-au soldat cu sute de morti.

O intrebare stringenta acum este daca si cand va incerca guvernul sa striveasca miscarile muncitoresti daca ele vor ajunge o amenintare prea mare la adresa ordinii sociale actuale. Deja guvernul a inceput sa inchida unele site-uri legate de miscarea grevista si a sters multe dintre postarile despre greva de pe bloguri.

Serviciul de mesagerie instant QQ, care poate fi accesat de pe internet sau de pe telefonul mobil, si care a fost probabil reteaua preferata la inceput de liderii grevisti, gratie popularitatii ei in randul tinerilor, a fost rapid inflitrata de oficialii de la Honda Lock si de agentii de securitate ai guvernului, fortandu-i pe primii sa se mute pe site-uri alternative."Nu mai foloim QQ", spune unul dintre liderii grevistilor. Analistii spun ca schimbarea a fost o miscare buna. "QQ nu ofera nicio protectie fata de intruziunea autoritatilor chineze si au facut foarte bine ca nu-l mai folosesc", spune Rebecca MacKinnon, cercetator asociat la Centrul pentru politici ale tehnologiei informatiei de la Universitatea Princeton. "QQ nu e sigur. La fel de bine poti sa-ti trimiti informatiile la Oficiul pentru Securitate Publica".

Dar activistii spune ca eludeaza aceste constrangeri schimband diverse platforme, inclusiv o retea similara cu Skype, denumita YY Voice, si folosind cuvinte codate ca sa discute convocarile despre la proteste.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special
/special/revolta-online-a-proletarilor-chinezi-6480518
6480518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.