Retrospectiva 2010 - Stralucirea despotismului luminat

Autor: Mihai Mitrica Postat la 21 decembrie 2010 40 afişări

"Dictatura luminata" de care ministrul Elena Udrea considera ca Romania are nevoie „din cand in cand“ s-a permanentizat anul acesta, cel putin în ce priveste raporturile parlamentare. Concret, majoritatea guvernamentala, tot mai consistenta de la inceputul anului, dupa transferurile de la PSD si PNL, s-a descoperit prin asta tot mai putin inclinata spre compromisuri sau macar negocieri cu opozitia.

CALENDAR 2010

FEBRUARIE: Congresul PSD il inlocuieste pe Mircea Geoana cu Victor Ponta, sustinut de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Radu Mazare.

APRILIE: Curtea Constitutionala a suspendat activitatea Agentiei Nationale de Integritate, ceea ce se va reflecta ulterior in critici dure in raportul pe justitie al Comisiei Europene.

MAI: Presedintele Traian Basescu isi asuma, ca varianta de reducere a cheltuielilor publice necesara in acordul cu FMI, taierea bugetului de salarii cu 25% si a celui pentru pensii cu 15%.

IUNIE: Curtea Constitutionala respinge reducerea pensiilor cu 15%, astfel incât decizia politica a Guvernului este de a majora TVA la 24%, a reduce cu 25% salariile si a opera concedieri masive in sectorul public.

IULIE: Apar primele ciocniri intre PSD si PNL. Presedintele Traian Basescu anunta pentru 1 septembrie o evaluare a activitatii cabinetului Boc.

SEPTEMBRIE: Adriean Videanu, Radu Berceanu si Sebastian Vladescu sunt remaniati din Guvern. Teodor Baconschi, promotor al unui program crestin-democrat si potential candidat la presedintie, se inscrie in PDL. Roberta Anastase considera valid votul final pe legea pensiilor in ciuda prezentei scazute din sala, provocând un boicot prelungit al opozitiei fata de sedintele Parlamentului.

OCTOMBRIE: Motiunea de cenzura initiata de PSD pentru a sanctiona masurile de austeritate luate de Guvern cade, ca si ideea ca presedintele Basescu ar putea fi suspendat cu concursul fortelor unite ale opozitiei. Guvernul isi asuma raspunderea pe legea educatiei.

NOIEMBRIE: Regulamentul Birourilor Permanente ale celor doua camere parlamentare este schimbat, pentru a contracara boicotul opozitiei: acestea pot lua acum decizii si in lipsa cvorumului de sedinta.

DECEMBRIE: Parlamentul blocheaza ancheta penala in cazul fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi. Victor Ponta obtine suspendarea lui Mircea Geoana din PSD, pentru declaratiile facute de acesta despre celebra vizita acasa la Sorin Ovidiu Vintu in ajunul dezbaterii pentru alegerile din 2009.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/retrospectiva-2010-stralucirea-despotismului-luminat-7828093
7828093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.