Retrospectiva 2010 - Stralucirea despotismului luminat

Autor: Mihai Mitrica Postat la 21 decembrie 2010 40 afişări

"Dictatura luminata" de care ministrul Elena Udrea considera ca Romania are nevoie „din cand in cand“ s-a permanentizat anul acesta, cel putin în ce priveste raporturile parlamentare. Concret, majoritatea guvernamentala, tot mai consistenta de la inceputul anului, dupa transferurile de la PSD si PNL, s-a descoperit prin asta tot mai putin inclinata spre compromisuri sau macar negocieri cu opozitia.

Protestele sindicale care au urmat, dar si vadita reticenta a propriilor parlamentari in a sustine acest proiect in procedura ordinara au determinat Guvernul sa anunte ca isi va asuma raspunderea in Parlament pentru adoptarea legilor, iar opozitia sa ameninte cu o motiune de cenzura in acest caz. Ambele amenintari au fost puse in practica, cu observatia ca opozitia a facut tot posibilul sa prelungeasca dezbaterile, asa incat Guvernul a ratat termenul initial de 1 iunie pentru aplicarea masurilor. Dupa ce legile au fost totusi adoptate (dupa o motiune de cenzura respinsa cu o majoritate minima), a revenit Curtii Constitutionale misiunea sa obstructioneze punerea lor in aplicare, prin declararea drept invalida a reducerii pensiilor cu 15%. Pentru a nu irita suplimentar FMI, cabinetul condus de Emil Boc a fost nevoit sa se replieze si astfel a aparut varianta cresterii TVA la 24% combinata cu reducerea cu 25% a salariilor si cu concedieri masive in sectorul public.

Tot Curtea Constitutionala ingroapa definitiv legea lustratiei, adoptata dupa cinci ani de tergiversari in Parlament, argumentele invocate de judecatorii CC fiind de fapt condamnarea la esec a oricaror tentative similare ulterioare.

In toamna, unda de soc asteptata odata cu remanierea a maturat din Executiv personaje cu greutate ca Adriean Videanu, Radu Berceanu si Sebastian Vladescu, carora li s-a alaturat apoi (dupa un miting scapat de sub control al politistilor) Vasile Blaga, astfel ca mult-discutata "tripleta BVB" (Blaga-Videanu-Berceanu) s-a vazut nevoita sa se refugieze din Palatul Victoria in sediul PDL din Aleea Modrogan. In locul lor au fost numite personaje cvasinecunoscute, fidele aripii Udrea-Falca, noul centru de greutate al PDL. Strategia de reinventare a PDL s-a conturat si dupa inscrierea in partid a lui Teodor Baconschi, promotor al unei platforme crestin-democrate - de fapt avangarda alinierii democrat-liberalilor la curentul popular european, dupa cum s-a speculat.

Un punct de cotitura in apele politicii a fost episodul grotesc in care presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a considerat valid votul final pe legea pensiilor, desi in sala erau fizic circa jumatate dintre parlamentarii despre care s-a afirmat ca au votat proiectul. Episodul a generat un sabotaj continuu al opozitiei, combatut in final prin schimbarea regulamentului Birourilor Permanente de catre majoritatea parlamentara, care a stabilit ca acestea pot lua decizii si in lipsa cvorumului de sedinta.

Motiunea de cenzura cu care PSD a amenintat Guvernul inca din vara s-a concretizat abia in octombrie, insa esecul ei a fost rasunator, intrucat aparitia unor tradatori din arcul guvernamental a fost inabusita printr-o strategie originala, dar nu mai putin criticabila: parlamentarii PDL au fost prezenti in sala la vot, dar au refuzat sa-si exprime optiunea, iar cu acest prilej lexiconul politic s-a imbogatit cu o noua sintagma care sa-i desemneze: "taratoare mute" (apud presedintele PNL Crin Antonescu).

Formatiunile parlamentare au dezlegat, in sfarsit, nodul gordian cu care Curtea Constitutionala a legat legea educatiei: liberalii si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura, ca urmare aceasta a fost declarata nula, iar Guvernul a profitat de prilej ca sa constate prin votul plenului ca asumarea raspunderii este neatacata, prin urmare legea se considera adoptata. Evident, e de asteptat o voluta la Curtea Constitutionala care, potrivit ultimelor decizii, ar trebui sa invalideze intregul proces si sa retrimita legea educatiei in dezbatere parlamentara. Tot la Curte e asteptata sa ajunga si asumarea raspunderii pe legea salarizarii unitare, pe care opozitia o va contesta cu o noua motiune de cenzura.

Pe final de an, presedintele Basescu revine in scena publica dupa o absenta indelungata, dar cu vesti destul de proaste: aderarea la spatiul Schengen are sincope politice, iar ele se vor vedea in raportul intermediar pe justitie din februarie 2011, unde Consiliul Superior al Magistraturii va fi, din nou, amintit printre franele reformei in domeniu, alaturi foarte probabil de Parlament, care a blocat ancheta penala in cazul fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/retrospectiva-2010-stralucirea-despotismului-luminat-7828093
7828093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.