Prognoza meteo de la Copenhaga

Postat la 15 decembrie 2009 16 afişări

Dat fiind consensul stiintific ca o serie de activitati - arderea de combustibili fosili, defrisarea padurilor si asa mai departe - contribuie la o planeta mai calda si mai putin ospitaliera, apare intrebarea de ce e atat de greu de convenit un plan care sa reglementeze respectivele activitati. Raspunsul tine de multiplele interese divergente in dezbaterea cu privire la schimbarile climatice.

Taxa pe emisiile poluante versus comertul cu certificate de emisii

Multi experti sustin ca singurul mod de a aborda schimbarile climei este sa fie impuse taxe pe emisiile de carbon. Unii spun ca modul cel mai bun de a face aceasta este de a crea un sistem de certificate de emisii, in care fiecare sector industrial sa primeasca permise de a emite dioxid de carbon intr-o anumita limita. Companiile care emit sub acel prag isi pot vinde certificatele, iar cele care il depasesc vor cumpara probabil acele certificate ca sa poata polua in continuare. Iar numarul total de certificate aflate in circulatie nu va depasi un nivel global de emisii general acceptat.

Europa are din 2005 un astfel de sistem. Unii critici sustin totusi ca asemenea sisteme sunt prea complicate si usor manipulabile. O solutie mai simpla ar fi o taxa pe emisiile de carbon, spun ei. Dar cum un sistem de certificate de emisii sta la baza negocierilor de la Copenhaga si cum in Congresul american tocmai se incearca o legislatie nationala privind schimbarile climatice, tabara celor care vor doar sa taxeze emisiile este tot mai mult marginalizata.

Urgenta versus "lasa ca ne descurcam noi"

Ideea ca activitatile umane imping termostatul planetar in sus este larg acceptata in randul climatologilor. Dar cat de rapid se schimba lucrurile si in ce masura, ca si de la ce nivel incolo ar trebui sa abandonam orice speranta - acestea sunt chestiuni aflate inca in disputa.

In 2008, James Hansen, renumit climatolog de la NASA, a identificat un nivel de 350 de particule la un milion ca limita maxima suportabila de concentratie a dioxidului de carbon in atmosfera. Nivelurile actuale bat deja spre 390 de particule la un milion.

Altii sugereaza ca nu e niciun motiv de ingrijorare - cu atat mai putin pentru un tratat privind clima globala care ar pune pe butuci economiile lumii.

Acestia isi pun speranta in creativitatea specialistilor, sustinand ca proiectele la scara planetara, cum e cel de a pulveriza apa de mare in atmosfera pentru a creste reflectivitatea anumitor nori (da, e o idee serioasa), vor rezolva in cele din urma problema.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Copenhaga,
ONU,
schimbari climatice,
mediu
/special/prognoza-meteo-de-la-copenhaga-5173125
5173125
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.