Prognoza meteo de la Copenhaga

Postat la 15 decembrie 2009 16 afişări

Dat fiind consensul stiintific ca o serie de activitati - arderea de combustibili fosili, defrisarea padurilor si asa mai departe - contribuie la o planeta mai calda si mai putin ospitaliera, apare intrebarea de ce e atat de greu de convenit un plan care sa reglementeze respectivele activitati. Raspunsul tine de multiplele interese divergente in dezbaterea cu privire la schimbarile climatice.

Statele insulare si de coasta versus trecerea timpului

La jumatatea lunii octombrie, membrii guvernului din Maldive - o insula din Oceanul Indian - s-au costumat in scafandri si au tinut o reuniune de 30 de minute a guvernului sub apa, in largul coastei de langa capitala Male. Gestul a fost menit sa atraga atentia cu privire la soarta insulei - si a altor peste 30 de insule similare si state situate pe coastele continentale - daca incalzirea globala va creste nivelul oceanului planetar in urmatoarele decenii. Chiar si o crestere modesta a temperaturii poate face de nelocuit cateva state situate geografic aproape de nivelul marii. Impreuna, aceste state au facut presiuni (fara succes insa) pentru un acord international de a nu lasa temperatura medie sa urce cu mai mult de 1,5 grade Celsius fata de cea de acum. De asemenea, ele cer reducerea emisiilor cu 85% pana la jumatatea acestui secol. Grupul, care include economii diferit dezvoltate - de la cele care se descurca onorabil, ca Singapore, pana la cele care abia respira, ca Haiti - a castigat imagine punandu-se in prima linie a unei probleme planetare, dar puterea sa de negociere este incerta.

Europa versus Europa

Desi Uniunea Europeana s-a situat in avangarda dezvoltarii de energie regenerabila si a reducerii de emisii prin sistemul sau de tranzactionare a certificatelor de emisii, organismul european este framantat in interior de disputele privind cotele de emisii ale fiecarui stat, de asistenta acordata statelor in curs de dezvoltare si de respectarea reducerilor de emisii convenite in 1997 prin protocolul de la Kyoto.

In timp ce Uniunea ca intreg este pe drumul bun in atingerea pragului de reducere cu 8% a emisiilor sale de noxe pana in 2012 fata de nivelul din 1990, nu toate tarile au tras la fel de greu pentru asta. Printre cele care au putine sanse sa atinga tintele individuale stabilite la Kyoto se numara Italia, Spania si, da, Danemarca, gazda reuniunii ONU de la Copenhaga. Polonia si Estonia, pe de alta parte, fac presiuni asupra Comisiei Europene cu privire la cantitatea de noxe pe care fiecare are dreptul sa o emita, ambele bazandu-se masiv pe folosirea carbunelui pentru obtinerea de energie electrica.

OPEC versus producatorii de energie verde

Statele producatoare de petrol sunt ingrijorate de impactul unei intelegeri cu privire la clima si au sustinut in mod repetat ca orice intelegere care reduce dependenta de combustibilii fosili ar trebui sa contina si compensatii pentru veniturile lor astfel pierdute. Arabia Saudita a promovat insistent acest argument, si desi grupurile ecologiste au respins solicitarea drept o chestiune de parada, producatorii de petrol nu sunt chiar lipsiti de sansele de a face presiuni la negocieri, daca va fi cazul.

Intre timp, dezvoltatorii de tehnologii eoliene, solare si alte tipuri de energie regenerabila anticipeaza o explozie a afacerilor daca statele lumii - inclusiv marii poluatori ca SUA - vor accepta un tratat asupra problemelor climatice. La fel si bancile cu anvergura internationala, care se vor implica destul de profitabil intr-o piata extinsa de certificate de emisii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Copenhaga,
ONU,
schimbari climatice,
mediu
/special/prognoza-meteo-de-la-copenhaga-5173125
5173125
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.