Primul război mondial al conductelor s-a încheiat: Putin renunţă la South Stream

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 10 decembrie 2014 715 afişări

Unul dintre cele mai ciudate războaie ale timpurilor moderne, o dispută veche de şapte ani între două proiecte concurente, gazoductul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, eşuat în lipsa furnizorilor, şi conducta rusească South Stream, care a poziţionat Statele Unite împotriva Rusiei pentru influenţa în Europa, s-a încheiat odată cu anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind renunţarea la South Stream, al cărei rol era să transporte gaze în Europa ocolind Ucraina.

Primul război mondial al conductelor s-a încheiat: Putin renunţă la South Stream

Analiştii spun că investiţia de 4,5 miliarde de dolari făcută până acum de Gazprom în South Stream ar putea să nu fie pierdută în totalitate. Simplul fapt că în ultimul deceniu s-a vorbit despre construcţia South Stream a contribuit la împiedicarea Occidentului de a face un efort serios pentru construcţia unei conducte concurente care ar fi asigurat Europei o alternativă la gazele ruseşti.

”Dacă Europa nu vrea ca proiectul să fie realizat atunci nu va fi realizat„, a afirmat Putin în conferinţa de presă de la Ankara, pe care televiziunile au transmis-o în direct în Rusia. Putin a spus că este ridicol să investeşti sute de milioane de dolari în conducta care urma să transmită gaze Europei prin Bulgaria pentru ca să o abandonezi apoi din cauza diferendelor politice.

”Credem că proiectul nu coincide cu interesele economice ale Europei şi ne afectează cooperarea. Dar aceasta este decizia prietenilor noştri europeni. Până la urmă, ei sunt clienţii. Este alegerea lor„, a adăugat Putin. El a arătat, răsucind cuţitul în rană, că Bulgaria a renunţat, urmând instrucţiunile UE, la comisioane anuale de 500 de milioane de dolari pe an, fiind privată de oportunitatea de a acţiona ca un stat suveran.

Rusia este cel mai important aliat internaţional al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar relaţiile dintre Turcia şi Siria sunt tensionate. Analiştii spun însă că Turcia a văzut o oportunitate în a profita de confruntarea Rusiei cu Occidentul, în special de sancţiunile impuse de Rusiei importurilor de alimente din Europa.

Turcia şi Rusia şi-au stabilit ca obiectiv majorarea relaţiilor comerciale de la 33 de miliarde de dolari la 100 de miliarde de dolari până în 2020. Turcia este a doua piaţă ca mărime din afara fostului spaţiu sovietic pentru gazele ruseşti, după Germania. De asemenea, compania rusească Rosatom construieşte prima centrală nucleară a Turciei, un proiect de 20 de miliarde de dolari.

În condiţiile conflictului politic dintre Occident şi Moscova, care a paralizat anumite domenii ale comerţului dintre cele două părţi, activitatea economică a Turciei cu Rusia a crescut. Octombrie 2014 a fost cea mai bună lună din istorie în ceea ce priveşte importurile Turciei din Rusia. Rusia este deja al doilea cel mai mare partener comercial al Turciei. Seria vizitelor oficialilor ruşi în Turcia va continua cu cea a ministrului de externe Serghei Lavrov, în 2015. De asemenea, Putin va reveni în Turcia anul viitor pentru a participa la un summit G20.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, răspunzând întrebărilor reporterilor, a cerut Turciei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei, el spunând că ar vrea să vadă cât mai multe ţări care să le susţină, fiind important ca acestea să aibă efect.

Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre referitoare la gazoductul South Stream, în pofida anunţului Rusiei că renunţă la proiect. ”Viitoarea întâlnire a fost planificată pe 9 decembrie şi va avea loc chiar dacă Rusia a anunţat că renunţă la proiect", a declarat vicepreşedintele CE pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic. El a adăugat că proiectul a fost discutat în mod regulat de către statele membre relevante şi Comisie, care a găzduit mai multe întâlniri pentru a găsi o soluţie care să respecte legislaţia UE.

Potrivit CE, proiectul nu respectă aşa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislaţie care prevede separarea operaţiunilor de producţie de energie de cele de distribuţie.

În mod evident, această nouă evoluţie va fi un element suplimentar care va fi discutat la acea întâlnire„, a spus Sefcovic. El a adăugat că schimbările permanente care au loc în sectorul energetic al UE sunt un alt motiv pentru care trebuie construită o uniune energetică cu o politică orientată către mediu, iar una dintre priorităţi va fi securitatea aprovizionării cu energie.

Potrivit unui reprezentant al institutului de cercetări Centre for European Policy Studies din Bruxelles, Christian Egenhofer, anunţul lui Putin poate fi interpretat ca o ameninţare la adresa Bulgariei şi o încercare de a presa autorităţile de la Sofia să ofere termeni mai favorabili Gazpromului, care conduce proiectul South Stream.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/primul-razboi-mondial-al-conductelor-s-a-incheiat-putin-renunta-la-south-stream-13710774
13710774
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.