Prima femeie la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume

Postat la 17 octombrie 2013 1438 afişări

Anual, revista Forbes întocmeşte topul celor mai puternie femei din lume. Anul următor, multe dintre acestea vor mai coborî o treaptă. Pentru prima poziţie, cu Angela Merkel se va bate Janet Yellen, alegerea preşedintelui SUA, Barack Obama, pentru funcţia de preşedinte la cea mai mare bancă centrală din lume, Rezerva Federală americană (Fed).

Prima femeie la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume

Yellen nu a fost prima opŢiune a preŞedintelui Obama. Yellen a câştigat cursa pentru nominalizare doar după o luptă îndelungată împotriva unuia dintre principalii consilieri ai preşedintelui Obama, fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers. Interviul lui Yellen cu Obama din această vară pentru postul de şef al Fed a durat mai puţin de o oră. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Washington Post că Yellen a considerat înntâlnirea mult prea scurtă şi nu se aştepta să obţină postul.

Săptămâna trecută însă, Yellen a sosit din nou la Casa Albă, dar de această dată ca persoana desemnată de preşedinte pentru a stabili cursul economiei. Calculele greŞite ale lui Obama.Nominalizarea lui Yellen este în mare parte rezultatul unor calcule politice greşite care l-au transformat pe Summers, prima opţiune a lui Obama, într-o ţintă chiar pentru propriul său partid.

Pe parcursul întregii controverse, Yellen a păstrat o atitudine rezervată. În loc să facă lobby, a refuzat chiar propuneri ale unor personaje importante de la Washington care intenţionau să-i promoveze candidatura. Susţinătorii săi afirmă că încearcă să evite politica şi are o atitudine fermă în privinţa independenţei băncii centrale.

În timp ce prietenii spun că determinarea şi liniştea vor defini stilul de conducere al lui Yellen, alte persoane se tem că aceasta nu va putea administra suficient de bine relaţia tot mai dificilă a Fed cu Congresul.

Summers s-a retras din cursă după ce a devenit clar că se va confrunta cu o opoziţie serioasă chiar din partea partidului lui Obama, în principal din partea unor senatori îngrijoraţi de contribuţia lui la dereglementarea pieţelor financiare în trecut.

În timp ce Summers a fost criticat de politicienii cu orientare mai de stânga, Yellen are de înfruntat criticile senatorilor cu vederi de dreapta, 
îngri-joraţi că va susţine în continuare politicile lui Bernanke, despre care senatorii respectivi consideră că subminează dolarul şi riscă accelerarea inflaţiei.

Nici chiar la Casa Albă nu este clar de ce sprijin se bucură Yellen. Consilierii lui Obama au transmis până recent mesaje mai puţin favorabile despre Yellen, inclusiv că ar avea o atitudine distantă şi că nu ar fi un „jucător de echipă“.

Dar dacă cineva este pregătit pentru o luptă, atunci acel cineva este vicepreşedintele Fed. „Yellen este foarte hotărâtă - hotărâtă în opinii şi în a-şi păstra independenţa“, a afirmat pentru USA Today Laura D’Andrea Tyson, prietenă a lui Yellen şi fost oficial în administraţia Clinton.

Yellen va trebui să apere politicile monetare agresive ale băncii în faţa republicanilor, tot mai îngrijoraţi de banii ieftini pompaţi de Fed în sistemul bancar. De asemenea, Fed a fost criticată pentru întârzierea punerii în practică a reformelor aduse de Congres reglementării financiare. Viitorul preşedinte al băncii va avea şi sarcina complicată de a lichida programele de achiziţii de active, asigurându-se în acelaşi timp că nu este afectată recuperarea economică. „Prea mulţi americani încă nu-şi găsesc un loc de muncă şi sunt îngrijoraţi în privinţa modului în care îşi vor plăti facturile şi vor asigura cele necesare familiilor lor. Rezerva Federală poate ajuta, dacă îşi face treaba bine“, a spus Yellen la acceptarea nominalizării.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/prima-femeie-la-conducerea-celei-mai-puternice-banci-centrale-din-lume-11528317
11528317
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.