Poveştile milionarilor în Bitcoin sau cum să faci o avere cu o investiţie de 5 dolari

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 decembrie 2017 3975 afişări

Bitcoin a oferit oricui şansa de a deveni multimilionar cu o investiţie de doar 5 dolari. Unii au devenit miliardari.

Poveştile milionarilor în Bitcoin sau cum să faci o avere cu o investiţie de 5 dolari

Analiştii sugerează că ar exista şi alţi oameni pe care bitcoin i-a făcut miliardari în dolari. Printre ei s-ar număra misteriosul Satoshi Nakamoto, inventatorul criptomonedei. Identitatea lui reală nu este cunoscută. El ar avea 980.000 de monede, strânse prin activităţi de minare după bitcoin în vremurile de început ale monedei, notează Quartz. La o valoare de peste 11.000 de dolari pentru o monedă, comoara lui  Satoshi Nakamoto s-ar ridica la peste 11 miliarde de dolari. Iar averea inventatorului bitcoin îi aduce în discuţie pe minerii care obţin această monedă. La fel ca aurul, cantitatea de bitcoin este finită. Aşa funcţionează sistemul. Limita este de 21 de milioane de monede, iar dintre acestea până în noiembrie 2017 au fost extrase 16,7 milioane. Dacă la început minerii erau oameni simpli, pasionaţi de tehnologie sau de jocuri video, acum de activitatea de minerit se ocupă companii care-şi permit investiţii de milioane de dolari. Una dintre acestea este Beijing Bitmain Technologies. Compania susţine că este cea mai veche mină de bitcoin de dimeniuni mari din lume. Pe lângă operaţiuni de minerit, Bitmain produce şi utilaje de minerit, adică dispozitive cu un singur procesor care se conectează între ele pentru a extrage bitcoin. 

În economia bitcoin, timpul chiar înseamnă bani. La fiecare zece minute utilajele de minerit concurează între ele pentru rezolvarea unei probleme de matematică pentru a câştiga 12,5 bitcoin, o recompensă stabilită de software-ul bitcoin. Munca poate fi comparată cu a încerca miliarde de combinaţii numerice pentru a deschide un seif. Minerul care găseşte primul combinaţia corectă ia ce este în seif. Cu cât sunt mai multe utilaje, cu atât sunt şansele mai mari de a câştiga bitcoin. Bitmain a fost lansată în 2013 şi tehnologia sa a ajuns să aibă o pondere de 56% în totalul dispozitivelor de minat din întreaga lume. Una dintre cele mai mari mine de bitcoin din lume, din Ordos, China, aparţine Bitmain şi produce 250.000 de dolari zilnic. Compania şi-a permis să investească anul trecut 1,6 milioane de dolari într-o platformă de tranzacţionat bitcoin în Shenzen. BitFury USA este cel mai bine finanţată companie de hardware minier, atrăgând 20 milioane dolari în 2015. De atunci, suma s-a dublat. Start-up-ul este condus de Valery Vavilov, din Letonia. Acesta nu operează un bazin public de mine, ci are mine private în Finlanda, Islanda şi Republica Georgia. Bitfury a anunţat zilele trecute că participă, alături de un partener canadian, la construirea „celei mai mari operaţiuni de extragere de bitcoin din America de Nord”.

Bitfury a generat venituri de aproape 100 de milioane de dolari în anul fiscal 2017, notează CNBC. Minerii fac aproape 7 milioane de dolari în bitcoin pe zi. Ascensiunea bitcoin a atras în cursa pentru o cotă din piaţa hardware pentru minerit producători consacraţi de procesoare. În vremurile de început, minerii foloseau plăci video obişnuite pentru activitatea de extragere de bitcoin. Procesoarele grafice dau performanţe mai mari decât procesoarele principale ale calculatoarelor. În 2013, o companie chineză a vândut primul dispozitiv special dedicat extragerii de bitcoin care putea procesa de 50 de ori mai rapid decât o placă video tradiţională. În prezent, dispozitivele dedicate pot costa între câteva sute de dolari şi 1.000 de dolari. Unele modele de plăci grafice ale AMD şi Nvidia au dispărut de pe piaţă în ultimele luni din cauza cererii mari din partea minerilor. Prin partenerii lor, aceste companii intenţionează să vândă plăci dedicate monedelor virtuale. AMD a depăşit aşteptările de venituri în trimestrul II. În trimestrul III, vânzările au crescut cu 26%, la 1,6 miliarde de dolari. Nvidia a înregistrat în trimestrul II vânzări de 150 de milioane de dolari din produse care au legătură cu criptomonedele. În trimestrul III, veniturile s-au situat la 70 de milioane de dolari.

În iulie 2010 un bitcoin valora 0,07 dolari. Pe 6 decembrie 2017, o monedă era evaluată la 12.453 dolari. Coinmarketcap.com a calculat, pentru 6 decembrie, capitalizarea de piaţă a monedelor bitcoin la 212,6 miliarde de dolari, cam cât a Intel sau Oracle, sau ceva mai mare decât PIB-ul Portugaliei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.