Poveştile milionarilor în Bitcoin sau cum să faci o avere cu o investiţie de 5 dolari

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 decembrie 2017 3975 afişări

Bitcoin a oferit oricui şansa de a deveni multimilionar cu o investiţie de doar 5 dolari. Unii au devenit miliardari.

Poveştile milionarilor în Bitcoin sau cum să faci o avere cu o investiţie de 5 dolari

În octombrie 2010 Smith a fost gata să facă marele pas. „Nu aveam nici o idee cât de mult să investesc, dar eram plătit destul de bine la acea vreme, aşa că am decis că va fi 3.000 de dolari.“ A plătit puţin peste 0,15 dolari pentru un bitcoin, ceea ce i-a adus puţin sub 20.000 de monede. Pe atunci, a aştepta orice fel de profit era ca şi cum ai încerca să atingi Luna; chiar şi în Silicon Valley pur şi simplu a menţiona bitcoin era suficient pentru a atrage priviri chiorâşe. Criptomoneda şi-a  văzut de urcuş în linişte. Deşi Smith verifica preţul la fiecare două luni,  Smith era sigur că e un „pariu pe termen lung. Voiam să văd cât de sus poate merge”. În următorii trei ani, Smith şi-a văzut de treabă şi a uitat în mare măsură de investiţie. Aceasta până în 2013, când salturile bitcoin au început să ajungă în ştirile mainstream. „Nu-mi venea  să cred cât de repede s-a apreciat“, spune Smith. „Începuse să crească cu 10% sau mai mult pe zi. Eram nervos, agitat, înspăimântat şi confuz în acelaşi timp.“ Când preţul a atins 350 de dolari, de două mii de ori mai mult decât a plătit iniţial, Smith a vândut 2.000 dintre monedele sale; când preţul a atins 800 de dolari după doar câteva zile, a mai vândut 2.000 de monede.

Ca din senin, Smith s-a trezit cu o avere de 2,3 milioane de dolari. „A fost ceva absolut nebunesc“, spune el. „Mi-am dat demisia şi am plecat într-o călătorie în jurul lumii în săptămâna următoare.“ Când conversaţia a ajuns la acest punct, prietena lui Smith – fotograf londonez care îl însoţeşte în jumătate din călătoriile sale – s-a alăturat discuţiei. „Vorbeşte mereu despre bitcoin”, spune ea, scuturând din cap. „Dacă începe să vorbească despre asta, nu se mai opreşte niciodată.“ Un astfel de noroc bate la ochi, aşa că autorul poveştii i-a cerut domnului Smith să-i demonstreze că ceea ce spune este adevărat. Milionarul i-a arătat atunci, pe telefon, conţinutul  portofelului său de bitcoin: 1.000 de monede, care astă vară, când a avut loc întâlnirea, valorau 2,6 milioane de dolari. Dar ce s-a ales de restul de până la 20.000 de monede? Smith a lichidizat o parte din ele, spune milionarul, deoarece speculaţiile excesive au împins preţul la un nivel nesustenabil ridicat. În total, cu o investiţie de 3.000 de dolari a obţinut un profit de 25 de milioane de dolari. Cele 1.000 de monede bitcoin le va vinde când preţul va ajunge la 150.000 de dolari. „Însă pentru a ajunge la acest nivel, bitcoin va trebui sprijinită de guverne şi de companii. Doar cu speculaţii nu poate ajunge atât de sus.”

De când a făcut ultimele vânzări, preţul monedei virtuale a crescut de zece ori, însă Smith nu regretă că s-a grăbit. „Am tot ce-am visat. Zbor peste tot în lume pentru a-mi vizita prietenii, fac tot ce îmi doresc cu timpul şi nu va mai trebui să-mi fac griji pentru bani pentru tot restul vieţii mele. Aş fi un nebun absolut să nu mă retrag acum.” Smith este simbolul banilor noi, un millennial milionar fără nicio rezervă în a-şi etala bogăţia. Au trecut patru ani de când şi-a părăsit viaţa obişnuită din Silicon Valley şi din acel moment a călătorit nonstop. Ascensiunea meteorică a bitcoin n-a făcut doar multimilionari, ci şi miliardari. Despre gemenii Tyler şi Cameron Winklevoss se spune că au devenit primii miliardari cu investiţii în moneda virtuală. Fraţii au pariat 11 milioane de dolari pe bitcoin în urmă cu patru ani folosind o parte din cei 65 de milioane de dolari primiţi de la Mark Zuckerberg în 2009 după ce s-au judecat cu acesta pentru că le-ar fi furat ideea reţelei de socializare online Facebook. Fraţii, foşti olimpici care au reprezentat SUA la jocurile olimpice de la Beijing, „s-au reinventat ca antreprenori în bitcoin, lansând propria platformă online de schimb şi de capital de risc”, scrie Sunday Telegraph.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.