Povestea lui Vuk Jeremici, ministrul de externe de 34 de ani al Serbiei

Postat la 01 februarie 2010 52 afişări

Ani de zile, imaginea publica a Serbiei a fost cea a unui criminal de razboi carunt aflat in boxa acuzatilor la Haga. Acum, cand odinioara proscrisul stat sarb militeaza pentru aderarea la Uniunea Europeana, imaginea sa tinde sa se identifice cu zambetul larg al energicului sau ministru de externe, Vuk Jeremici, 34 de ani, absolvent de Cambridge si Harvard.

Jeremici a mers in Serbia ca sa sprijine miscarea studenteasca, cunoscuta sub numele de Otpor - termenul sarb pentru "rezistenta". Dupa inlaturarea lui Milosevici, Jeremici l-a urmat pe Tadici intr-o succesiune de ministere, pe post de consilier, luand o pauza pentru a-si termina studiile la Scoala de guvernare Kennedy de la Harvard, inainte de a deveni el insusi ministru de externe.

Date fiind resursele limitate si imaginea publica deteriorata ale Serbiei, optiunile lui Jeremici pentru a lupta cu forta diplomatica a statelor care sustin Kosovo, precum SUA, Germania si Marea Britanie, pareau limitate. Dar Jeremici, care inca arata si vorbeste ca un sef de clasa, a creat un adevarat one-man show, calatorind in 90 de tari in cei doi ani de cand a ajuns ministru de externe. Numai anul trecut a zburat 700 de ore, adica in jur de 29 de zile, mare parte dintre ele in jetul Falcon 50 vechi de 30 de ani care a fost cumparat pentru Tito.

Jeremici isi considera varsta, considerata de multi o slabiciune, ca pe unul dintre atuuri. "Cand esti tanar si cand vii si te vede cineva pentru prima data, multi sunt cumva surprinsi si spun: Cine-i pustiul asta?"

"De fapt e un lucru bun, pentru ca asta le deschide mintea si devin curiosi. Vor sa afle ce ai sa le spui, pentru ca esti diferit", spune el. O dupa-amiaza cu Jeremici, a carui sotie, Natasa Lekici, este crainic la televiziunea publica sarba, este o experienta placuta si intensa, incompleta fara un pahar de vin rosu sarbesc }arigrad si un suvoi de argumente articulate in favoarea pretentiilor Serbiei fata de Kosovo.

Fumand o tigara si sorbind dintr-un pahar de vin, Jeremici a refuzat sa spuna ce urmeaza sa ceara Serbia daca ar putea aduce din nou Kosovo la masa negocierilor, prin castigarea procesului deschis la Curtea Internationala de Justitie. El insista ca greseala pe care SUA si aliatii sai au facut-o inainte de declaratia de independenta a Kosovo a fost sa dicteze in loc sa negocieze.

Cealalta mare greseala, spune el, a fost ca s-au asteptat ca Serbia sa se impace pur si simplu cu pierderea Kosovo, derutata de recunoasterea Kosovo venita din partea Americii si a Europei Occidentale. "Aceasta energie pe care noi am investit-o ca sa mergem pe tot globul a surprins multa lume", afirma Jeremici. "O multime de oameni nu s-au asteptat sa indraznim sa incercam."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Vuk Jeremici,
Serbia,
Kosovo
/special/povestea-lui-vuk-jeremici-ministrul-de-externe-de-34-de-ani-al-serbiei-5463233
5463233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.