Povestea lui Vuk Jeremici, ministrul de externe de 34 de ani al Serbiei

Postat la 01 februarie 2010 52 afişări

Ani de zile, imaginea publica a Serbiei a fost cea a unui criminal de razboi carunt aflat in boxa acuzatilor la Haga. Acum, cand odinioara proscrisul stat sarb militeaza pentru aderarea la Uniunea Europeana, imaginea sa tinde sa se identifice cu zambetul larg al energicului sau ministru de externe, Vuk Jeremici, 34 de ani, absolvent de Cambridge si Harvard.

Ministrul Jeremici are probleme in a explica publicului occidental ca reputatia Serbiei din anii lui Milosevici a pus in umbra realitatea ca tara este acum o democratie si inca una al carei electorat a ales de doua ori candidatii pro-occidentali la alegerile parlamentare si prezidentiale din 2008 in ciuda sentimentelor nationaliste inflamate de secesiunea provinciei Kosovo.

Jeremici a fost numit ministru de externe la 31 de ani, prea tanar si neexperimentat in ochii multor sarbi pentru a-i fi incredintat cel mai important dosar - contracararea secesiunii Kosovo. Totusi, el a luptat asiduu pentru Kosovo, facand lobby la guvernele din lumea intreaga pentru a nu recunoaste independenta provinciei si devenind in acest rastimp unul dintre cei mai populari politicieni in Serbia.

Asiduitatea cu care s-a tinut de dosarul Kosovo i-a determinat pe opozantii sai sa-l acuze ca ar fi un nationalist, avand un discurs in afara si unul total diferit acasa, in Balcani. "Personal, eu nu ma consider nationalist. Sunt jumatate bosniac si jumatate sarb", spune el.

Strabunicul lui Jeremici din partea mamei a fost Nurija Pozderac, un politician musulman de frunte inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, care s-a alaturat partizanilor lui Tito ca sa lupte impotriva nazistilor si a fost ucis in 1943. Bunicul din partea tatalui a fost ofiter in armata regala sarba si si-a petrecut mare parte a razboiului ca prizonier in lagarul de la Dachau. Dupa ce a fost eliberat de Aliati, s-a intors in Serbia pe jos, evoca Jeremici.

Ministrul isi descrie copilaria drept una normala in Belgrad, incluzand si relatia apropiata cu profesorul de psihologie Tadici. Dar tatal sau, care lucra pentru compania petroliera de stat, si mama sa au fugit in exil inainte de caderea regimului, iar Jeremici a terminat liceul in Londra inainte de a se muta la Cambridge, unde a studiat fizica teoretica. Perioada petrecuta la Cambridge, care a coincis cu razboiul din Bosnia, l-a ajutat sa inteleaga imaginea Serbiei in exterior de o maniera foarte personala. "E greu sa explici ca vii din Serbia si ca nu esti un radical mancator de copii", comenteaza Jeremici, care a avut membri ai familiei ce au luptat in ambele tabere ale razboiului din Bosnia.

Jeremici s-a opus regimului Milosevici si a fost unul dintre fondatorii Organizatiei Studentilor Sarbi din Strainatate in 1997, dar abia in timpul bombardamentelor NATO in Serbia si-a intarit decizia de a lucra pentru tara sa. Spune ca a avut prieteni din liceu opozanti ai regimului Milosevici, dar care au fost chemati in serviciul militar obligatoriu in timpul raidurilor aeriene NATO din 1999. Odata ce au fost imbracati in uniforme, au devenit "tinte legitime", dupa cum spune Jeremici cu regret, iar unii au fost ucisi.

Isi aminteste ca se gandea la vremea respectiva: "Acest regim, acest guvern, acest tip, Slobodan Milosevici, trebuie sa fie inlaturat, pentru ca o sa ne bage pe toti in mormant. Daca mai ramane, o sa ne bage pe toti in mormant".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Vuk Jeremici,
Serbia,
Kosovo
/special/povestea-lui-vuk-jeremici-ministrul-de-externe-de-34-de-ani-al-serbiei-5463233
5463233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.