Povestea celui mai scump eveniment fotbalistic din istorie - Campionatul Mondial din Brazilia

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 16 iunie 2014 259 afişări

Campionatul mondial de fotbal a început. Controversele din ultimul an au creat asemănări între evenimentul din Brazilia şi olimpiada de la Soci, în ambele cazuri existând atât costuri uriaşe, cât şi temeri legate de situaţia infrastructurii. Pe de altæ parte, nici brazilienii nu par prea încântaţi de eveniment; dovadă sunt desele manifestaţii împotriva organizării campionatului. Una peste alta, a început cel mai scump eveniment fotbalistic din istorie.

Povestea celui mai scump eveniment fotbalistic din istorie - Campionatul Mondial din Brazilia

O parte din bani au fost investiţi în organizare. Spre exemplu, 20 de milioane de dolari au fost plătiţi în februarie pentru a comanda generatoare electrice care să asigure neîntreruperea transmisiunilor TV. „Am intervenit pentru că exista pericolul ca sursele de energie existente să nu facă faţă“, a subliniat Valcke. „Este esenţial ca publicul să fie conectat permanent la ce se întâmplă acolo.“

Costul de construire al stadionului din Brasilia s-a triplat de la momentul propunerii iniţiale. Suma de 900 de milioane de euro aduce stadionul direct pe locul doi în topul celor mai scumpe arene construite vreodată. „Mane Garrincha“ reprezintă, totodată, cel mai scump proiect asociat campionatului.

În 2010, finala dintre Spania şi Olanda a fost urmărită de 530 de milioane de oameni de acasă, iar când se adaugă şi locaţiile publice numărul probabil că trece de un miliard.

Satisfacţia celor de FIFA nu este însă împărtăşită de locuitorii din Brazilia: plătitorii de taxe asigură cea mai mare parte a fondurilor. Nemulţumirile legate de cheltuielile excesive au produs numeroase manifestări, cele mai importante având loc anul trecut în timpul Cupei Confederaţiilor.

Un sondaj de opinie realizat de către Pew Research Center a scos la iveală faptul că 61% dintre brazilieni consideră organizarea campionatului mondial ca fiind o idee proastă, în mare măsură datorită stării precare a economiei locale. Cu alte cuvinte, majoritatea brazilienilor consideră că banii ar fi putut fi cheltuiţi pe lucruri mai importante, precum educaţie sau sănătate.

Nemulţumirea brazilienilor faţă de guvern şi deciziile autorităţilor a devenit chiar mai evidentă în ultimele luni, perioadă în care s-au organizat numeroase proteste în principalele oraşe ale statului.

Care sunt favoriţii la titlu? Deşi favoriţi din punctul de vedere al experţilor, brazilienii vor avea de înfruntat echipe care le-au pus mari probleme în ultimii ani, precum Germania sau Spania. Ibericii, deşi campioni mondiali şi europeni en-titre, par a fi lăsaţi în afara calculelor. Italia este cunoscută pentru faptul că are cel mai mult succes atunci când nu este considerată o favorită. Germania a dovedit, cel puţin la nivel european, că este nevoie de performanţe ieşite din comun pentru a fi învinsă. În cele din urmă, Argentina trebuie să câştige titlul mondial pentru Messi. Unul dintre cei mai mari jucători din lume trebuie să aibă în palmares măcar un titlu internaţional.

CBS, una dintre cele mai importante televiziuni sportive din Statele Unite, a consultat şase specialişti pentru a realiza predicţii referitoare la campionatul mondial. Pe scurt, aceştia au ales câştigătoarele din fiecare grupă, precum şi finalistele şi echipa campioană. Din perspectiva analiştilor CBS, acestea sunt: Brazilia (câştigătoarea grupei A), Spania (câştigătoarea grupei B), Columbia (câştigătoarea grupei C), Uruguay (câştigătoarea grupei D), Franţa (câştigătoarea grupei E), Argentina (câştigătoarea grupei F), Germania (câştigătoarea grupei G) şi Belgia (câştigătoarea grupei H). Finalistele, susţin specialiştii, vor fi Argentina şi Brazilia, iar ţara gazdă va fi cea care va ridica trofeul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/povestea-celui-mai-scump-eveniment-fotbalistic-din-istorie-campionatul-mondial-din-brazilia-12769709
12769709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.