Povestea celui mai mare falsificator de bani din istorie

Postat la 18 martie 2017 776 afişări

Povestea celui mai mare falsificator de bani din istorie

Exact această idee, că pentru un om oarecare feţele de pe bancnotele străine nu înseamnă nimic, a fost ceea ce i-a dat încredere bărbatului că undeva, la un moment dat, va găsi oameni care să îi producă toate lucrurile de care are nevoie pentru a falsifica dolari americani. „Aş putea să falsific orice bancnotă“, i-a spus Frank Bourassa reporterului de la GQ. „Chiar şi Ben Franklin (preşedintele american al cărui chip se regăseşte pe bancnota de 100 de dolari - n.red.) - dacă eşti undeva prin China, nu o să te gândeşti de două ori înainte de a tipări hârtie cu faţa lui pe ea. Cine e ăsta? N-au de unde să ştie, pentru ei arată ca un clovn. Iar eu le-aş spune: «Da, sunt de la un circ. Printăm pliante pentru noua noastră producţie, iar el e clovnul nostru Bozo»“.

După ce a primit câteva mostre de la compania din Elveţia, a comandat hârtie în valoare de 50.000 de dolari - avea acum toate ingredientele necesare pentru a tipări banii. Atelierul lui din hambar a început să producă zeci de milioane de dolari lunar, aşa că următorul pas a fost să caute clienţi. Şi-a angajat câţiva prieteni ca „agenţi de vânzări“, comenzile erau puţine şi pentru sume mici, dar Bourassa şi-a recuperat investiţia de 300.000 de dolari în câteva luni.

A venit însă un moment care avea să îi schimbe viaţa lui Bourassa: un client misterios a vrut să cumpere o sumă ceva mai mare, iar el a decis să livreze personal banii, lucru pe care nu-l mai făcuse până atunci. Trei zile mai târziu, pe 23 mai 2012, la 5 dimineaţa, poliţiştii au intrat peste Frank Bourassa şi prietena lui şi i-au arestat pe amândoi; după percheziţie, bărbatul a fost acuzat de posesie de droguri, posesie de bani falşi şi trafic de bani falşi. Agenţii au descoperit în casă în jur de 1 milion de dolari americani şi au presupus că aceea e toată suma deţinută de Bourassa.

Din cauza unor greşeli de procedură ale poliţiei canadiene, avocatul lui a reuşit să îl scoată din închisoare după doar şase săptămâni şi a primit o ofertă nesperat de bună: trei ani de închisoare, cu posibilitatea de a ieşi anticipat după doar şase luni. În ciuda recomandărilor insistente ale avocatului, Frank Bourassa a decis să respingă oferta. „I-am spus avocatului meu: «ce-ar fi dacă le-aş da 200 de milioane de dolari în bancnote falsificate?»“, povesteşte Bourassa. „A rămas mut când a auzit că aveam de 200 de ori mai mult decât ceea ce descoperiseră ei.“

Reacţia autorităţilor din Canada a fost similară: nu puteau accepta ca un falsificator să scape nepedepsit, dar ideea de a avea atât de mulţi bani falşi în circulaţie era un coşmar. Aşa că au acceptat condiţiile: Bourassa avea să rămână cu cele şase săptămâni petrecute în spatele gratiilor, oferind în schimb banii tipăriţi şi imprimanta Heidelberg folosită. Pe 31 ianuarie 2014, însoţit de şase maşini negre de poliţie, Frank Bourassa i-a condus pe agenţi la un camion în care se aflau aproape 200 de milioane de dolari în bancnote false şi imprimanta în cauză. „A venit şi o unitate de genişti, le era teamă că o să arunc camionul în aer“, povesteşte bărbatul. „A fost o adevărată nebunie.“

Pentru cei care anchetau cazul a fost însă o zi tristă: aflaseră de la un informator, cu doar câteva zile în urmă, că Frank Bourassa tipărise de fapt 250 de milioane de dolari; dar înţelegerea era semnată, aşa că la începutul lunii februarie 2014 Bourassa a devenit un om liber. „Unde sunt banii?“, îl întreabă reporterul de la GQ pe bărbatul de 44 de ani. „Nu ştiu. Poate i-am vândut pe toţi“, răspunde el zâmbind. „Sau poate nu.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.