Piaţa mondială a artei se află la cel mai ridicat nivel din istorie

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 21 mai 2015 364 afişări

Un tablou în ulei realizat în 1955 de Pablo Picasso în culori vibrante, ca omagiu adus prietenului şi rivalului său Henri Matisse, a fost vândut în această lună cu 179,4 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York, şi a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată la licitaţie.

Piaţa mondială a artei se află la cel mai ridicat nivel din istorie

Pe locul al doilea se află lucrarea The Card Players (Jucătorii de cărţi) de Paul Cezanne, de 274 de milioane de dolari. Emiratul Qatar a deţinut recordul de preţ cu acest tablou, cumpărat în 2011, unul dintre zecile achiziţionate de muzeele sale în ultimii ani. Tabloul înfăţişează doi jucători de cărţi cu feţe împietrite, modelele fiind alese de Cezanne de pe proprietatea familiei sale de lângă Aix-en-Provence, respectiv grădinarul şi un lucrător de la fermă.

Miliardarul rus Dmitri Ribolovlev a plătit nu mai puţin de 186 de milioane de dolari pentru lucrarea aflată pe locul al treilea, No. 6 (Violet, Green and Red), a artistului Mark Rothko, stabilind un record pentru o lucrare a unui pictor american. Tabloul este însă obiectul unei dispute juridice în care Ribolovlev îl acuză pe dealerul de artă Yves Bouvier că l-a înşelat în privinţa preţului.

Pe locul al cincilea, în urma Les Femmes d’Alger a lui Picasso, se află o lucrare expresionistă a lui Jackson Pollock, intitulată No 5, 1948, cu o valoare de 165,4 milioane de dolari. David Martinez ar fi cumpărat tabloul în 2006, de la cofondatorul Dreamworks, David Geffen, într-o tranzacţie intermediată în secret de Sotheby. Ulterior, Martinez a negat achiziţia tabloului.

Un alt tablou vândut de David Geffen în 2006, pentru 162,4 milioane de dolari, este Woman III, pictat de Willem de Kooning, care a fost cumpărat de managerul de fonduri miliardar Steven Cohen. Lucrarea este a treia dintr-o serie de şase picturi realizate de expresionistul Kooning.

Tot Steven Cohen, fondatorul SAC Capital şi unul dintre cei mai mari colecţionari de pe Wall Street, a cumpărat în 2013 tabloul Le Reve, de Pablo Picasso, pentru 158,5 milioane de dolari, care se plasează cu această sumă pe poziţia a şaptea. Acordul a fost convenit iniţial în 2006, dar proprietarul tabloului, magnatul cazinourilor Steve Wynn, l-a deteriorat accidental cu cotul, din cauza vederii slabe. Tranzacţia a fost finalizată după remedierea lucrării.

Următorul în topul celor mai scumpe tablouri se află Portrait of Adele Block-Bauer I, al artistului Gustav Klimt, care a fost cumpărat în 2006 de magnatul cosmeticelor Ronald Lauder, pentru 158,4 milioane de dolari, de la Neue Galerie. La momentul respectiv suma plătită de Lauder a fost una record pentru un tablou. Tabloul are o poveste extraordinară, fiind confiscat de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tabloul a fost revendicat de nepoata proprietarilor după vârsta de 80 de ani, iar povestea este redată într-un film recent, Woman in Gold, cu actriţa Helen Mirren.

Portrait of Dr Gachet al pictorului Vincent van Gogh a atins un record de 152 de milioane de dolari în 1990, fiind cumpărat de un dealer de artă din Tokio, în numele industriaşului Ryoei Saito. După moartea acestuia, cu datorii, tabloul a dispărut pe piaţa internaţională a artei, iar proprietarul nu este cunoscut. Portretul îl reprezintă pe medicul care l-a îngrijit pe Van Gogh în ultimele sale luni de viaţă. Topul celor mai scumpe zece picturi din lume este încheiat de Three Studies of Lucian Freud, realizată de Francis Bacon, care deţinea recordul anterior de vânzare la licitaţie, de 145 de milioane de dolari, înregistrat la casa Christies din New York în 2013. Tabloul, pictat în 1969, îl înfăţişează pe prietenul lui Bacon, pictorul britanic Lucian Freud.

Piaţa mondială a artei a crescut cu 7% în 2014, la 51 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, iar distribuţia vânzărilor, în funcţie de valoare, a fost dominată de trei mari pieţe, Statele Unite (39%), China (22%) şi Marea Britanie (22%), potrivit unui raport comandat de The European Fine Art Foundation.

Una dintre cele mai vizibile tendinţe observate pe piaţa artei în ultimul deceniu a fost dezvoltarea companiilor online de artă. Internetul a revoluţionat comunicaţiile din sectorul artei, în special comerţul online cu obiecte de artă, oferind atât cumpărătorilor cât şi vânzătorilor mai multă comoditate, eficienţă şi accesabilitate. Potrivit unor estimări conservatoare, vânzările online de artă şi antichităţi au atins 3,3 miliarde de euro, respectiv 6% din valoarea totală a vânzărilor, majoritatea vânzărilor fiind în intervalul de 1.000 - 50.000 de dolari, cele mai importante site-uri fiind, în 2014, Art.com, Artspace.com şi Gagosian.com.

Impactul pieţei de artă asupra economiei mondiale este semnificativ, luând în considerare veniturile. Pieţele de artă din întreaga lume au o contribuţie importantă la crearea de locuri de muncă, menţinerea unor meserii specializate şi susţinerea unor industrii adiacente. Potrivit estimărilor, 2,8 milioane de oameni sunt angajaţi la nivel mondial de circa 300.000 de companii care tranzacţionează obiecte de artă şi antichităţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/piata-mondiala-a-artei-se-afla-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-istorie-14307316
14307316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.