Piaţa mondială a artei se află la cel mai ridicat nivel din istorie

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 21 mai 2015 364 afişări

Un tablou în ulei realizat în 1955 de Pablo Picasso în culori vibrante, ca omagiu adus prietenului şi rivalului său Henri Matisse, a fost vândut în această lună cu 179,4 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York, şi a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată la licitaţie.

Piaţa mondială a artei se află la cel mai ridicat nivel din istorie

Preţul de 66 de milioane de dolari a fost al doilea ca mărime plătit vreodată pentru un tablou de Van Gogh, după cele 82,5 milioane de dolari oferite de un colecţionar japonez pentru lucrarea Portrait of Dr. Gachet în 1990. Anul trecut, omul de afaceri chinez Wang Zhongjun a plătit 61,8 milioane de dolari pentru tabloul Still Life, Vase with Daisies, and Poppies. În timpul aceleiaşi licitaţii, cumpărători din Asia au achiziţionat un tablou de Picasso, pentru 29 de milioane de dolari, şi o lucrare de Monet, pentru 20,4 milioane de dolari, în timp ce un american a cumpărat lucrarea Les Nymphéas pentru 54 de milioane de dolari, toate aceste preţuri depăşind aşteptările. Întreaga licitaţie a adus vânzări de 368 de milioane de dolari, peste estimări, fiind a doua ca mărime pentru casa Sotheby la categoria artă impresionistă şi modernă, după licitaţia de 422 de milioane de dolari din noiembrie 2014.

Fostul proprietar al Les femmes d’Alger, la rândul său anonim, a vândut lucrarea la 18 ani după ce a cumpărat-o de la renumiţii colecţionari Victor şi Sally Ganz.

Cu toate că lucrarea s-a aflat în proprietate privată, a atras mulţimi de admiratori la mai multe expoziţii, cel mai recent la o expoziţie Picasso la Tate Britain, în 2012.

Picasso a creat o serie de 15 variaţii ale Les femmes d’Alger, inspirate de maestrul francez Eugene Delacroix care, în 1834, a pictat lucrarea The Women of Algiers in their Apartment. Artistul a lansat proiectul epic în onoarea prietenului şi rivalului său Matisse, care a murit în 1954, iar lucrarea finală, versiunea O, este cea mai apreciată.

„În cei 10 ani petrecuţi la Christie’s nicio vânzare nu a atras atât de mulţi dintre clienţii noştri de top sau atâta emoţie. Este o sete incredibilă pe piaţă, în acest moment, pentru lucrări de cea mai bună calitate, ale unor artişti renumiţi. Pablo Picasso este în prezent cea mai importantă figură din lumea artei, iar această lucrare este, în multe privinţe, apogeul carierei sale“, a spus Brooke Lampley, director pentru Artă Impresionistă şi Modernă, publicaţiei The Telegraph.

Vânzările realizate de Christie’s în 2014 arată măsura creşterii pieţei. Casa de licitaţii a înregistrat anul trecut o creştere de 19% a vânzărilor globale de artă impresionistă şi modernă, în timp ce vânzările de artă postrăzboi şi contemporană au urcat cu 39% faţă de anul precedent.

Casa Sotheby a realizat la rândul ei, în noiembrie anul trecut, cea mai profitabilă licitaţie din istoria sa de 270 de ani, de 422 de milioane de dolari, cu ajutorul interesului pentru două sculpturi moderne.

Les Femmes d’Alger a devenit cea mai scumpă pictură vândută la o licitaţie, dar este departe de a fi cea mai scumpă lucrare din istorie, ocupând doar locul al patrulea între primele zece. Alte tablouri au fost vândute pentru multe milioane de dolari în tranzacţii private.

Cel mai scump tablou din lume este lucrarea When Will You Marry (Când te vei căsători) realizată de Paul Gauguin în 1892, reprezentând două fete din Tahiti. Lucrarea a devenit cea mai scumpă din lume în febrarie, când emiratul Qatar a cumpărat-o pentru aproape 300 de milioane de dolari, de la un colecţionar elveţian. Tabloul a fost pictat în timpul primei vizite a lui Gauguin în Tahiti, când a călătorit pentru a scăpa de „tot ceea ce este artificial şi convenţional“ în Europa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/piata-mondiala-a-artei-se-afla-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-istorie-14307316
14307316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.