Nivelul următor al capitalismului: cetăţeanul-corporaţie, în care eşti fondatorul, directorul, acţionarul şi produsul

Autor: Marius Oncu Postat la 09 iulie 2014 459 afişări

Nivelul următor al capitalismului: cetăţeanul-corporaţie, în care eşti fondatorul, directorul, acţionarul şi produsul

ACUM, CĂ M-AM «CORPORATIZAT», AM CREAT DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC O ALTĂ PERSOANĂ CU NUMELE MEU ÎN OCHII LEGII. În Statele Unite, corporaţia are chiar mai multe drepturi şi beneficii decât aveam eu ca persoană. Eul corporaţie preia întreaga responsabilitate şi nu sunt răspunzătoare de acţiuni sau datorii, doar pentru investiţia iniţială. Din cauza asta vedem cum companiile pot da faliment, pot primi ajutoare de stat sau pot scăpa cu tot felul de fapte lipsite de scrupule, fără ca cineva să fie acuzat sau tras la răspundere pentru ce se întâmplă„, a declarat ea.

Când JLM va deveni operaţională, în această toamnă, toate informaţiile generate de Morone vor fi colectate şi stocate pe propriile servere – într-o tentativă de a prelua controlul asupra unor date personale care folosesc în prezent unor corporaţii gen Facebook, dar şi altor entităţi, precum servicii secrete.

PENTRU A ATINGE ACEST OBIECTIV, MORONE şI MAI MULţI PRIETENI „PRICEPUţI LA COMPUTERE“ LUCREAZĂ LA UN DISPOZITIV CU MULţI SENZORI, PE CARE AR URMA SĂ-L POARTE APROAPE TOT TIMPUL, şI LA UN PROGRAM NUMIT DATABASE OF ME (BAZA DE DATE DESPRE MINE), SAU DOME, CARE VA STOCA şI ADMINISTRA INFORMAţIILE GENERATE DE MORONE.

Obiectivul JLM este de a crea o platformă software pentru managementul informaţiilor personale. Companiile şi alte entităţi vor putea cumpăra date de la DOME, cu limite asupra modului în care acestea pot fi utilizate. Programul ar funcţiona ca un broker de date în numele persoanei care le generează.

Până la finalizarea DOME, informaţiile adunate despre viaţa omului-corporaţie vor fi disponibile pe site, însă această transparenţă se va transforma în opacitate cu cât obţine mai mult control asupra datelor.

”Guvernele au fost create pentru a-i proteja pe oameni şi drepturile acestora, dar întrucât trăim într-o eră a capitalismului de cumetrie, în care succesul economic depinde de relaţia strânsă dintre oamenii de afaceri şi oficiali ai statului, cred că va trece mult timp până se va ajunge la o soluţie. În schimb vedem încercări de a ne urmări mai bine acţiunile pentru a avea o imagine mai clară despre cum să speculeze comportamentul nostru de consum. Asta consider «sclavia informaţiilor personale»„, a spus Morone.

DOAR JLM VA PUTEA COLECTA DATELE ŞI DOAR CORPORAŢIA VA PUTEA DECIDE UNDE POT FI VIZUALIZATE, UTILIZATE, VÂNDUTE, DATE LA SCHIMB SAU DONATE. Acest aspect al planului de afaceri ar putea fi mai dificil, întrucât informaţii importante ale JLM, precum cele despre tranzacţii financiare şi starea de sănătate, sunt deja controlate de alte organizaţii, precum băncile, însă Morone speră să le poată vinde din nou sub diverse forme. Informaţiile pot fi vândute de multe ori fără să-şi piardă din valoare, notează The Economist.

Corporaţia nu se opreşte însă doar la informaţiile personale. Când a început să prindă contur ideea de a deveni persoană încorporată în Delaware, Morone a calculat cât de mari au fost investiţiile făcute deja în existenţa precorporaţie de 35 de ani a JLM. Mama ei a calculat costul până la 18 ani, la care au fost adăugate cheltuielile pentru facultate, o mică moştenire rămasă de la tatăl său şi câştigurile de până în prezent.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/nivelul-urmator-al-capitalismului-cetateanul-corporatie-in-care-esti-fondatorul-directorul-actionarul-si-produsul-12913797
12913797
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.