Mittal versus Franţa - cum se luptă statul francez cu cel mai mare producător de oţel din lume

Autor: George Toader Postat la 04 decembrie 2012 86 afişări

Un conflict privind închiderea a două furnale în nord-estul Franţei a încăierat statul francez cu cel mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal, de asemenea şi principal acţionar al grupului. Preşedinţia franceză, membri ai guvernului de la Paris, dar şi opoziţia şi populaţia vorbesc deschis despre naţionalizare pentru a păstra locurile de muncă.

Lakshmi Mittal a fost nevoit să ia avionul de urgenţă către Paris la începutul săptămânii trecute pentru o întâlnire "de urgenţă" cu preşedintele francez.

Într-o întâlnire de o oră la palatul Élysée, Hollande i-a cerut miliardarului să garanteze locurile de muncă, altfel se va confrunta cu ameninţarea unei naţionalizări a combinatului de către stat. "Naţionalizarea este parte a subiectului aflat în discuţie", a declarat Hollande înainte de întâlnire.

Ambele părţi au transmis că discuţiile vor continua. La încheierea întâlnirii, Mittal a evitat jurnaliştii.Confruntarea a readus puternic în atenţie abordarea ostilă către afaceri a guvernării Hollande, chiar dacă şi predecesorul său, Nicolas Sarkozy, a avut mai multe confruntări cu Mittal, inclusiv în privinţa combinatului de la Florange. Guvernul francez a mediat în mai multe negocieri industriale, precum planurile producătorului auto PSA Peugeot Citroën de a desfiinţa locuri de muncă sau găsirea unui cumpărător pentru o rafinărie din Franţa a companiei Petroplus.

Statul vrea să deţină mai mult control asupra economiei în contextul unui şomaj ridicat la maximul a peste 14 ani.Londra trage o palmă Parisului

În momentul în care Franţa a bătut din picior în faţa celui mai mare producător de oţel din lume, "rivalul" istoric Marea Britanie nu se putea abţine să stea deoparte. Primarul Londrei, Boris Johnson, s-a grăbit să profite de moment şi i-a invitat în Marea Britanie pe oamenii de afaceri din India deranjaţi de atitudinea guvernului francez.

Johnson a luat în râs guvernul socialist din Franţa, catalogând reprezentanţii acestuia ca revoluţionari "sans-culotte" (extremişti), în urma atacurilor la adresa lui Mittal.

"Sans-culotte (revoluţionari extremişti, n.r.) par să fi pus mâna pe guvernul de la Paris. Nu am nicio ezitare în a vă spune: «Venez à Londres, mes amis!» («Veniţi la Londra, prieteni», n.r.)", a declarat Johnson la o întâlnire cu oameni de afaceri în timpul unei vizite în India.

În timpul Revoluţiei Franceze din 1789, termenul sans-culotte a desemnat revoluţionarii săraci, care purtau pantaloni lungi şi nu pantaloni care se terminau imediat sub genunchi şi cu ciorapi înalţi, preferaţi de clasa de mijloc şi nobilime. Ulterior, termenul a preluat sensul de revoluţionar extremist cu vederi republicane.Johnson s-a declarat surprins să citească în ziarele din india despre criticile aduse ArcelorMittal.

"După declaraţiile lui Monte-bourg - foarte deranjat, pe bună dreptate, de ceea ce se întâmplă în zona euro - nu aşteptaţi să fiţi persecutaţi de sans-culotte din Paris. Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi în căruţa condamnaţilor de regimul lui Hollande. Veniţi la Londra", a spus Johnson. Probleme legale. Păi au făcut-o şi cei din statele unite

Potrivit unui sondaj publicat la sfârşitul săptămânii trecute, aproape 60% din votanţii francezi susţin planurile guvernului. Chiar şi reprezentanţi ai dreptei s-au raliat poziţiei lui Hollande.

Oficialii francezi afirmă că o naţionalizare temporară ar fi legală, iar ArcelorMittal ar primi compensaţii pentru orice vânzare forţată către stat. Franţa ar păstra combinatul doar până la găsirea unui cumpărător privat.

Aceştia argumentează că o preluare temporară ar fi similară modului în care SUA au intervenit pentru a salva de la faliment industria auto americană, inclusiv General Motors, în timpul crizei. Operaţiunea Statelor Unite s-a dovedit a fi un succes.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mittal,
Franţa,
locurile de muncă
/special/mittal-versus-franta-cum-se-lupta-statul-francez-cu-cel-mai-mare-producator-de-otel-din-lume-10365353
10365353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.