Microsofokia. Cum s-a prăbuşit cea mai grozavă poveste de succes din istoria corporatistă a Finlandei

Autor: Vlad Popescu Postat la 11 septembrie 2013 3235 afişări

Divizia producătoare de telefoane mobile a Nokia va fi înghiţită de Microsoft, colaborarea strânsă dintre cei doi mari întârziaţi ai revoluţiei mobile evoluând astfel la următorul nivel. Deloc surprinzătoare pentru cei care au urmărit transformarea prin care au trecut companiile în ultimii trei ani, tranzacţia de 5,4 miliarde de dolari anunţată marţea trecută a stârnit reacţii diverse. Finlandezii deplâng soarta Nokia, cea mai grozavă poveste de succes din istoria corporatistă a ţării.

Microsofokia. Cum s-a prăbuşit cea mai grozavă poveste de succes din istoria corporatistă a Finlandei

Nokia s-a menţinut lider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile din 1998 până în 2012, când a fost detronată de Samsung după mai mulţi ani de declin, începând de la apariţia iPhone, în 2007.Capitalizarea de piaţă a Nokia a atins nivelul record în 2008, la 250 miliarde de dolari, dar a scăzut cu peste 90% în ultimii 5 ani, declin reflectat şi de preţul agreat în tranzacţia cu Microsoft.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, numit în 2010 cu misiunea de a revigora afacerile companiei în domeniul smartphone, a luat o serie de decizii controversate în Finlanda, care au prefigurat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft.

Anterior, Elop a fost vicepreşedinte al Microsoft pentru divizia business, fiind responsabil de pachetul de software Office. După preluarea conducerii Nokia, executivul de naţionalitate canadiană a renunţat la sistemele de operare utilizate de grupul finlandez, adoptând platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft printr-un parteneriat strâns între cele două companii, marii întârziaţi ai revoluţiei mobile.

Deşi asocierea a impus platforma Microsoft ca al treilea jucător pe piaţa smartphone, Windows Phone depăşind în acest an BlackBerry - un alt lider decăzut - mica victorie este una amară având în vedere că Apple şi Google controlează 90% din sector, iar creşterea tot mai timidă a pieţei pare să fie de partea producătorilor chinezi de terminale low-cost. Sistemul de operare Windows Phone a ajuns la o cotă de piaţă de 3,7% în trimestrul al doilea, cu 8,7 milioane de smartphone-uri comercializate - aproape dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut -, marea majoritate produse de Nokia.

Finlanda deplânge decăderea Nokia. Chiar dacă grupul a traversat crize mai serioase în cei 148 de ani de existenţă, inclusiv două războaie mondiale şi căderea Uniunii Sovietice, dezmembrarea companiei sub îndrumarea lui Elop, primul străin ajuns la conducerea Nokia, este o lovitură grea pentru sentimentul naţional.

„Mulţi finlandezi, inclusiv eu, au crescut cu telefoanele Nokia, acestea sunt o parte din viaţa noastră. Multe reacţii iniţiale la această decizie vor fi emoţionale„, comentează pe Twitter ministrul finlandez al afacerilor europene şi comerţului exterior, Alexander Stubb.

După instalarea la Nokia în 2010, Elop a anunţat peste 20.000 de concedieri şi a închis toate unităţile de producţie din Europa, transferând activităţile în locaţii care oferă costuri mai mici, precum India şi China. Parte a programului de restructurare, Nokia a anunţat în luna septembrie a anului 2011 închiderea fabricii din România, din Cluj, şi concedierea a 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez începuse producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.

Elop a demisionat din funcţia de CEO al Nokia odată cu anunţarea tranzacţiei şi va reveni la Microsoft, unde va conduce divizia de produse electronice şi servicii conexe. Pe lângă smartphone-uri, divizia va produce consola de jocuri video Xbox şi tabletele Surface. Canadianul este totodată unul dintre principalii candidaţi la funcţia de CEO al Microsoft, Steve Ballmer anunţând recent că va demisiona în termen de 12 luni.

LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2011, CÂND MICROSOFT ŞI NOKIA ANUNŢAU PARTENERIATUL PE PIAŢA SMARTPHONE, Vic Gundotra, senior vice president la Google, comenta pe Twitter că „doi curcani nu fac un vultur„. Windows Phone a devenit într-adevăr o alternativă viabilă la iOS şi Android, însă rămâne la mare distanţă în urma celor doi rivali în ceea ce priveşte vânzările. Rămâne de văzut dacă şugubăţul comentariu de acum doi ani al executivului de la Google rămâne valabil după integrarea Nokia în Microsoft şi apariţia primelor modele rezultate din acest mariaj.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/microsofokia-cum-s-a-prabusit-cea-mai-grozava-poveste-de-succes-din-istoria-corporatista-a-finlandei-11313468
11313468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.