Marele Orient petrolier

Postat la 06 aprilie 2010 57 afişări

Cu doar doi ani in urma, cand clientii tanjeau dupa mai multe livrari, producatorii OPEC se zbateau sa creasca productia, iar preturile ajunsesera la niveluri record. Acum, in schimb, pentru prima data in peste zece ani, lumea are mai mult petrol decat are nevoie. Nu insa si China.

Brad Bourland, un fost oficial al Departamentului de Stat care conduce divizia de cercetare la Jadwa Investment din Riad, rezuma: "Arabia Saudita era foarte legata de Statele Unite, dar zilele acelea s-au dus pentru totdeauna. Este urmarea globalizarii si a cresterii importantei Asiei. Ei privesc acum relatia cu China ca pe una foarte importanta strategic si pe termen foarte lung".

Unii experti in energie si securitate au subliniat ca guvernul saudit este nerabdator sa ofere un inlocuitor pentru vanzarile de petrol iranian catre China si sa convinga apoi Beijingul sa sprijine sanctiuni mai severe impotriva programului nuclear iranian - o pozitie care are sprijinul SUA.

"Stim ca sauditii, dar nu numai ei, au transmis Chinei mesajul ca instabilitatea din Golf nu este in interesul ei", a spus recent, intr-o conferinta la Houston, Douglas C. Hengel, secretar adjunct pentru energie, sanctiuni si marfuri la Departamentul de Stat.

Dar Jon B. Alterman, un expert in Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington, spune ca dependenta in scadere a Statelor Unite de petrolul saudit ar putea sa se transforme intr-o problema pentru regat, intrucat SUA le garanteaza sauditilor securitatea in Golful Persic.

"Sauditii sunt in special ingrijorati de noua forma a pietei globale, unde toata cresterea vine din est si toata securitatea vine din vest", a spus Alterman.

Cererea de petrol a Chinei urmeaza sa urce cu 900.000 de barili zilnic in urmatorii doi ani. Consumul de petrol al Chinei a ajuns anul trecut la 8,5 milioane de barili zilnic, fata de 4,8 milioane de barili in 2000. Raportat la cresterea consumului global din acest an, aceasta ar insemna o treime.

Desi China este de departe piata cu cea mai mare crestere, SUA sunt in continuare cel mai mare consumator. In ciuda crizei, americanii au consumat in 2009 18,5 milioane de barili zilnic. Adica 22 de barili anual pentru fiecare american, fata de 2,4 barili pentru fiecare chinez.

"Pentru mine, asta e o afacere pe termen lung", spune Al-Falih. "Si asa si privesc Statele Unite si China, ca piete de marfuri, iar aceste marfuri, intre care si petrolul, vor fi la mare cautare in urmatorii ani."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
petrol,
Orient,
productie,
resurse,
New York Times
/special/marele-orient-petrolier-5795700
5795700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.