Legătura dintre Rolling Stones, cai morţi şi cea mai profundă schimbare de cadre din istoria postcomunistă a Poloniei

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 06 septembrie 2016 337 afişări

Amplele schimbări politice prin care trece Polonia ar fi putut foarte bine rămâne nebăgate în seamă de publicul larg dacă ele nu atingeau, spre deliciul presei, un subiect drag elitei cu bani: caii de rasă.

Legătura dintre Rolling Stones, cai morţi şi cea mai profundă schimbare de cadre din istoria postcomunistă a Poloniei

Ministrul trezoreriei, Dawid Jackiewicz, a explicat că principalul criteriu în funcţie de care se face alegerea noii gărzi a Poloniei este „încrederea“. El a catalogat procesul de recrutare din timpul guvernului anterior drept „ipocrizie şi ficţiune“.

Platforma Civică, partidul actualului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, a condus Polonia din 2007 până anul trecut şi a construit instituţii libere de controlul politicienilor, spune  purtătorul de cuvânt Jan Grabiec. Actualul guvern este dovada diviziunilor dintre diverse părţi ale Europei, a explicat el.

„Este o diferenţă între cultura estică bazată pe supremaţia puterii asupra procedurilor şi standardele vestice care se ghidează după reguli şi proceduri“, a mai spus Grabiec.

În general, administratorii statelor din Europa de Est, inclusiv Polonia, paraşutează executivi loiali în companiile de stat şi în agenţiile guvernamentale. Însă în Polonia cele mai recente schimbări sunt parcă mai profunde şi reverberează în afara graniţelor.

Parlamentarii europeni au cerut declanşarea unei investigaţii privind amestecul politicului în organismele indepenente. Acapararea puterii de către Lege şi Justiţie a atras în ianuarie prima retrogradare de rating, din partea Standard & Poor’s. 

„Elita poloneză promovează nebuneşte o abordare cosmopolită, spunând că ar trebui să fim mai mult europeni decât polonezi, iar aceasta duce le pierderea respectului faţă de sine“, a spus senatorul Grzegorz Bierecki, unul din consilierii economici de top ai partidului de guvernământ. „Trebuie neapărat să ne schimbăm elita. Mulţi dintre ei au prosperat prin relaţii specifice oligarhilor cu politicienii după căderea comunismului“, a explicat Bierecki.

Cât timp vechiul guvern a condus ţara, economia poloneză a crescut cu 24%. Cea a Uniunii Europene în ansamblu a stagnat. Însă Lege şi Justiţie a câştigat categoric alegerile din octombrie, convingându-i pe polonezi că ţara lor este o ruină. Partidul a promis că va ţine piept Europei şi că va împărţi tuturor cetăţenilor fructele succesului ţării lor.

„Am ştiut de mult timp cine este un peşte răpitor, cine e un peşte mic şi cine este plevuşcă în iazul nostru, unde nimic nu s-a mai schimbat de ani de zile“, a afirmat liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, pentru un ziarul Polska, afiliat la The Times. „Vrem să agităm apele şi să dăm şansa mârliţelor să devină ştiuci şi plevuştii să devină mârliţe.“

În balta cu peşti mici, dar în creştere, înoată un vechi parlamentar fără experienţă la conducerea unei firme mari, care a fost ales ca CEO pentru compania de rafinare PKN Orlen – cea mai mare companie poloneză în funcţie de vânzări. Tot acolo înoată un alt parlamentar, unul care i-a împrumutat lui Kaczynski 200.000 de zloţi (aproximativ 46.170 de euro) – fapt publicat în declaraţia sa de avere. El ocupă acum un loc în boardul de supraveghere PGE, cel mai mare producător de energie al Poloniei.

Şi astfel schimbările au ajuns şi la herghelia Janow. Fostul manager Marek Trela, care timp de patru decenii a înmulţit acolo cai arab pursânge, a fost concediat în februarie. Noul guvern l-a acuzat că a supravegheat deficitar activele statului. Trela a fost înlocuit cu un fost bancher, Marek Skomorowski, un activist al partidului Lege şi Justiţie. Skomorowski a recunoscut că niciodată „nu a lucrat îndeaproape“ cu animale. Însă a promis că aceasta „va deveni noua pasiune“ .

Shirley Watts avea impresia că animalele vor fi îngrijite de Trela, un om pe care „îl admiră mult şi în care are mare încredere“, spune ea într-un e-mail publicat de canalul de televiziune Polsat. Shirley şi soţul ei Charlie, crescători de cai, au împrumutat, gratuit, hergheliei poloneze patru iepe pentru a ajuta la extinderea rasei de cai pursânge arab. Însă după demiterea lui Trela au murit doi dintre caii împrumutaţi fermei de Shirley Watts: iepele Amra şi Preria, de 16 ani. Cele două iepe rămase în viaţă, gestante, au fost mutate de urgenţă în Anglia.

Skomorowski n-a apucat vara în noua lui funcţie. A demisionat în aprilie, după ce furia lui Watts a transformat herghelia într-un subiect de ştiri de primă pagină. Televiziunile au transmis live cum caii ei erau încărcaţi într-un camion pentru a fi scoşi din Janow.

Ministrul agriculturii, Krzysztof Jurgiel, a apărat numirea lui Skomorowski, spunând că managerul are pregătire suficientă, căpătată în facultate. „A avut patru ani de pregătire în agricultură. Eu însumi am avut parte de o pregătire similară, care a inclus înmulţirea cailor şi chiar mulgerea vacilor într-un stagiu de practică. Ar fi putut învăţa din fugă“, a explicat ministrul.

Schimbarea de putere nu a atins doar ferma lui Trela. Odată cu el au fost înlăturaţi alţi doi profesionişti respectabili: Jerzy Bialobok, director la Michałów, şi Anna Stojanowska, inspector al programului de înmulţire a cailor la nivel naţional. Ei au lucrat ani buni la ferme care au produs cai dintre cei mai buni la nivel mondial, căutaţi de celebrităţi, de şeici şi de milionari.

Guvernul a explicat schimbarea de management prin deficienţe ale vechii conduceri precum nereguli financiare, lipsa de supreveghere adecvată a programului de înmulţire şi supravegherea veterinară deficitară, potrivit presei poloneze. Lipsa de supraveghere adecvată „a confirmat, printre altele, circumstanţele asociate cu boala, tratamentul şi eutanasierea iepei Pianissima, evaluată la 3 milioane de euro“, se arată într-un comunicat al agenţiei proprietăţilor agricole. Pianissima a murit în octombrie 2015, a explicat agenţia. Trela a afirmat pentru The Guardian că Pianissima a murit la 12 ani din cauza aceloraşi complicaţii intestinale pe care le-a avut şi mama sa, care a murit la vârsta de 10 ani. În locul lui Skomorowski, la Janow a venit un alt manager – Pietrzak – şi una dintre primele sale măsuri a fost să-i ceară scuze lui Shirley Watts.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.