Lecţiile economice din Game of Thrones - FMI din Westeros, relaxare cantitativă şi un ţăran şef la Goldman Sachs

Postat la 15 aprilie 2014 1655 afişări

SE REVOLTĂ ŢĂRANII. În încercarea de a conduce regatul, Cersei Lannister a urmat străvechea metodă „pâine şi circ„, pentru a menţine mulţumite masele din societăţile nedemocratice. Dar când nu se mai dă pâine, iar preţurile cresc din cauza efectelor războiului, oamenii din Debarcaderul Regelui devin tot mai nemulţumiţi, indiferent de cât de elaborate sunt turnirurile şi nunţile menite să le distragă atenţia. Totul se agravează după ce se introduce o taxă pe bordeluri.

Familia lui Cersei a împrumutat mare parte din avere Coroanei, iar aceasta se va dovedi probabil o investiţie la fel de bună precum obligaţiunile garantate prin ipoteci în anul 2007, scrie CNBC. Creşterea taxelor s-ar putea să fi ajutat Coroana să se menţină pe linia de plutire, dar a atras şi un număr mare de oameni din provincie în capitală. Bineînţeles, vine şi iarna, iar războiul a distrus mare parte din economia bazată pe agricultură din Westeros. Cersei ar vrea să înfiinţeze Banca din Lannisport, dar se pare că decizia este tardivă.

CE URMEAZĂ PENTRU WESTEROS? Una dintre puţinele industrii bine dezvoltate în Westeros este cea de apărare, navele şi mercenarii având tot mai mare căutare, în timp ce pirateria este una dintre cele mai uşoare căi de a avansa în societate. Banca de Fier susţine mare parte din plăţile către mercenari. Într-un pasaj din cartea a şasea publicat online, Stannis, unul dintre pretendenţii la Tronul de Fier, semnează cu propriul sânge pentru datoriile sale şi ale celorlalţi regi din Westeros. Deşi crede că Nestoris este „un pirat mai rău decât notoriul Salladhor Saan„, nu prea are de ales pentru a face rost de bani necesari pentru campaniile sale militare.

Braavos este şi oraşul unde trăiesc misterioşii asasini fără faţă şi de unde vine lordul Varys, adevărata putere din spatele Tronului de Fier. Dacă apare mai târziu o legătură mai strânsă între aceştia şi Banca de Fier, banca va fi mai puternică decât se anticipa. „Banca de Fier este întotdeauna bucuroasă să fie de folos„, îi spune Tycho Nestoris lui Stannis în unul dintre capitolele deja publicate ale următoarei cărţi, Winds of Winter. În cele din urmă, fără să fie conştienţi, toţi participanţii la acest joc ar putea de fapt servi, fără să ştie, interesele băncii.

FOST PREŞEDINTE AL GOLDMAN SACHS ŞI ŞEF AL REZERVEI FEDERALE DIN NEW YORK, ŢĂRAN ÎN URZEALA TRONURILOR. Cine este ţăranul acela pierdut printre dragonii şi războinicii din „Urzeala tronurilor„? Doar Stephen Friedman, fost preşedinte al băncii americane Goldman Sachs. Friedman a condus în trecut şi Rezerva Federală din New York, cea mai importantă dintre instituţiile de credit regionale din reţeaua Rezervei Federale a SUA, potrivit MarketWatch.

Friedman are o scurtă apariţie îmbrăcat în haine de ţăran în primul episod din sezonul IV, chiar după început. Apariţia acestuia ar fi putut trece uşor neobservată, dar a fost sesizată de William Cohan, scriitor şi fost bancher. Fostul şef al Goldman Sachs a obţinut doar o apariţie scurtă în rolul de ţăran, chiar dacă se pare că are „pile„ considerabile. Fiul său, David Benioff, este producătorul executiv al serialului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/lectiile-economice-din-game-of-thrones-fmi-din-westeros-relaxare-cantitativa-si-un-taran-sef-la-goldman-sachs-12466902
12466902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.