JPMorgan reaprinde dezbaterea privind „too big to fail" - culisele unei amenzi record de 13 miliarde de dolari

Postat la 31 octombrie 2013 537 afişări

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, are un an dificil. La scurt timp după ce a raportat prima pierdere din aproape un deceniu, a fost nevoită să accepte un acord cu autorităţile americane pentru plata unei amenzi record de 13 miliarde de dolari ca pedeapsă pentru practicile folosite la vânzarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci în perioada premergătoare crizei financiare.

JPMorgan reaprinde dezbaterea privind „too big to fail" - culisele unei amenzi record de 13 miliarde de dolari

Într-un alt caz, JPMorgan a acceptat în luna septembrie plata a 920 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor din SUA şi Marea Britanie legate de incidentul „Balena de la Londra„ din primăvara anului trecut, care a cauzat pierderi estimate la peste 6 miliarde de dolari. Acuzaţiile s-au referit la deficienţe în ceea ce priveşte controalele interne şi supravegherea traderilor. Suma a fost suplimentată ulterior cu 100 de milioane de dolari, printr-un acord cu o agenţie de reglementare din SUA care nu a participat la înţelegerea iniţială.

BANCA AR PUTEA AVEA DE PLĂTIT ALTE 6 MILIARDE DE DOLARI. JPMorgan Chase se apropie de o înţelegere cu un grup de investitori instituţionali pentru plata a 6 miliarde de dolari ca să scape de acuzaţii similare celor aduse de autorităţile americane, că ar fi vândut obligaţiuni ipotecare „dubioase„ înaintea crizei.

Cele două părţi discută, dar nu au ajuns încă la un acord formal, au declarat agenţiei Reuters surse apropiate situaţiei. Posibilul acord este separat de cel de 13 miliarde de dolari încheiat cu statul. Grupul de peste zece investitori include nume grele din sectorul financiar, precum BlackRock, Pacific Investment Management Co. şi Neuberger Berman.

CELE 13 MILIARDE DE DOLARI AR PUTEA FI DE FAPT DOAR 9. Acordul preliminar al JPMorgan cu statul ar putea costa banca circa 9 miliarde de dolari, ca urmare a deducerii unei părţi a cheltuielilor din taxe, pe care corporaţiile americane le evită oricum în mare parte folosind departamente specializate în inginerii financiare.

Banca se află încă în negocieri cu autorităţile pentru a stabili cum va fi tratată înţelegerea, întrucât reglementările nu permit deducerea din taxe a amenzilor primite pentru încălcarea legii, au afirmat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

Acuzaţiile autorităţilor privind vânzările de obligaţiuni ipotecare vizează în principal băncile Bear Stearns şi Washington Mutual, preluate de JPMorgan în timpul crizei la cererea statului american.

Dimon a afirmat că JPMorgan încearcă să obţină termeni mai favorabili într-o înţelegere cu autorităţile, în care să fie recunoscute circumstanţele extraordinare legate de achiziţia celor două bănci.

JPMorgan va trebui să despăgubească investitorii, dar nu va plăti şi penalităţi în aceste cazuri. Oficialii americani au cerut băncii să preia Bear Stearns şi Washington Mutual pentru a evita colapsul acestora şi impactul negativ puternic asupra sistemului financiar în contextul crizei din 2008.

Costurile, chiar şi de 13 miliarde de dolari, rezultate de pe urma celor două bănci pălesc însă pe lângă profiturile pe care acestea le-au adus JPMorgan, scrie The Huffington Post. Faptul că instituţia de credit trebuie să plătească greşelile unor bănci pe care le-a preluat la cererea statului a generat critici pe Wall Street că JPMorgan este tratată incorect pentru serviciile aduse ţării în momente dificile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/jpmorgan-reaprinde-dezbaterea-privind-too-big-to-fail-culisele-unei-amenzi-record-de-13-miliarde-de-dolari-11595197
11595197
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.